Legenden Vera Lynn är död

Legenden Vera Lynn är död

Igår dog den legendariska Dame Vera Lynn. Hon var brittisk sångerska och skådespelerska och skrev även egen musik. Lynn var mycket populär i hemlandet – särskilt under Andra världskriget – och blev känd som ”the Forces’ Sweetheart”.

Annons

Lynn föddes 1917, mitt under Första världskriget, blev en legend under Andra världskriget och hann fylla 103 år i mars.

Förmodligen är Vera Lynns framförande av ”We’ll Meet Again” – en melodi brittiska drottningen refererade till under vårens Corona-kris – hennes paradnummer. Andra kända är ”The White Cliffs of Dover”, ”A Nightingale Sang in Berkeley Square” och ”There’ll Always Be an England”.

Vera Lynn skivdebuterade 1935 och sjöng in drygt 1.100 skivor. Mest känd blev hon genom sina turnéer som fältartist under Andra världskriget, då hon reste runt för att sjunga för de brittiska trupperna världen över.

Lynns popularitet fortsatte efter kriget och hon medverkade i radio och TV i Storbritannien och USA. År 1952 blev singeln ”Auf Wiedersehen, Sweetheart”, den första brittiska som legat högst upp på USA:s topplista. Hennes sista singel, ”I Love This Land”, släpptes vid slutet av Falklandskriget 1982.

Hon gav ut samlingsalbumet Vera Lynn 100 i mars 2017, för att fira sin hundraårsdag. Albumet placerade sig på en tredjeplats på topplistan, vilket gjorde henne till den äldsta artisten i världen och den första hundraåriga artisten att ha ett album med på listorna.

Hon adlades 1976 och kunde sedan dess titulera sig Dame Vera Lynn.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!