Det ingen vågar säga…

Det ingen vågar säga…

Detta med Corona är inte lätt. Och det är dödligt. Hur skall smittan hanteras? Det finns många som är tvärsäkra på hur vi skall hantera detta. Men ingen som vet säkert, tycks det. Och nu har smittan blossat upp i Tyskland igen. Tillslut måste vi nog tillstå det ingen vågar säga: Vi vet inte säkert hur detta skall hanteras.

Annons

Tyskland har tidigare lyfts fram som något av ett framgångsexempel i Europa, med förhållandevis få döda i Corona. Men nu har det s k R-talet ökat dramatiskt på två dygn: Från 1,06 i fredags, till 1,79 på lördagen – och 2,88 på söndagen. Det skriver Expressen.

Den tyska myndigheten Robert Koch-institut (RKI) tar fram siffrorna. Ett R-tal på 2,88 innebär att 100 Coronasmittade personer i snitt smittar 288 andra. För att stoppa smittspridning vill man få ner R-talet under 1.

Enligt RKI beror den snabba ökningen på flera lokala utbrott i landet. Bland annat på vårdhem, sjukhus, ett slakteri, asyl- och flyktingboenden och i samband med religiösa evenemang. Myndigheten säger, att eftersom antalet fall i Tyskland generellt sett är lågt, får de lokala utbrotten stor inverkan på R-talet.

Tyskland började öppna upp igen i slutet av april. I början av maj sade förbundskansler Angela Merkel, att hon inte tvekar att stänga landet igen om man ser en dramatisk ökning av antalet smittade. Hennes kritiker börjar dock grupps om att hon borde ha stängt landet mot migranter 2015 istället och hållit det öppnare nu…

För denna pandemi kommer att blossa upp med jämna mellanrum och vi lär inte kunna stänga varje gång.

Den svenska modellen – som i stort sett är Tysklands raka motsats – har blivit hårt kritiserad och många stänger nu gränserna mot Sverige. Men troligen har Folkhälsomyndigheten ändå gjort så rätt det nu går, även om den också i viss mån famlar i blindo.

Men FHM gör troligen det som måste göras i ett Sverige där beredskapen är usel, omdömet ännu sämre och man uppenbarligen bedömer att man inte kan beordra folk att stanna inne. Och hur skulle det också gå till med en poliskår som knappt håller garden uppe som det är?!

Annons

FHM har nog gjort det bästa möjliga i ett land som är illa rustat. Misstaget var väl alltså, att man förlitade sig på människors omdöme samt förmåga att ta till sig information…

Nu har vi en situation som vi kommer att tvingas leva med. Men det vågar ingen säga. Det vore politiskt självmord och skulle dessutom skapa panik. Men vi säger det ändå: Vi kommer att få leva länge med den här sjukan. Och många kommer att dö. Ända tills man får fram ett vaccin.

Och ett vaccin kommer säkert. Det lär ju bli en lönsam historia – så den forskande läkemedelsindustrin torde jobba för högtryck.

Men vi behöver faktiskt ändå inte gå så långt tillbaka i historien, så hittar vi epidemier och även pandemier av denna dignitet. Detta är inte unikt. Vi har bara vant oss vid att allt ”ordnar sig” och att ”det händer inte oss”. Men så fungerar inte tillvaron.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!