Taiwan framgångsrikt i Corona-bekämpning – men WHO ignorerar landet på order av Kina

Taiwan framgångsrikt i Corona-bekämpning – men WHO ignorerar landet på order av Kina

Taiwan är ett av de länder som effektivast har lyckats bekämpa Corona och förhindra smittspridning. Men eftersom Världshälsoorganisationen, WHO står under starkt inflytande av Kina, ignoreras landet av FN-organet. NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta och WHO:s märkliga fokus.

Annons

WHO:s styvmoderliga behandling av Taiwan har uppmärksammats i såväl landets inhemska media som i internationell press. Taipei Times skriver att landet exkluderas från WHO-möten, vilket är beklagligt, eftersom man hade kunnat bidra med mycket erfarenhet.

Men WHO står under inflytande av Kina och dess generalsekreterare sitter på sin stol med kinesernas goda minne. Sedan 2016 pressar Peking WHO att exkludera Taiwan från WHO-mötena. Detta berördes härom dagen i en krönika här på NB Nyhetsbyrån.

Taiwan drabbades tidigt av SARS-pandemin 2003 och lärde sig en läxa, som tillämpades med effektivitet från hösten 2019 vid Corona-utbrottet. Hade man blivit inbjuden till WHO i våras, hade man kunnat hjälpa till att förhindra spridningen av Corona.

Taiwan menar, att det faktum att Kinas fortsatte flyga från Wuhan och att omvärlden inte genomskådade Kinas förnekande om smittspridning förvärrade katastrofen. Brittiska forskare har sagt, att 95 procent av fallen skulle ha kunnat undvikas över hela världen, om Kina hade agerat tidigare.

Kinas inflytande över WHO har kritiserats från olika håll och har också varit en bidragande orsak till att USA har dragit in sitt stöd till FN-organet.

Kinas aggression gentemot Taiwan har också trappats upp. Reuters har skrivit om hur Peking har tagit bort begreppet”fredlig” i samband med den av fastlandskineserna önskade återföreningen av de båda kinesiska staterna.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!