Byte till ”samkönade” trafikljus i Stockholm

Byte till ”samkönade” trafikljus i Stockholm

Tre år i rad har Stockholms stad satt upp tillfälliga samkönad trafikljus – man har bytt ut linserna i de befintliga trafikljusen – kring Östermalms IP i anslutning till ”Pride”. Det skriver Stockholm Direkt.

Annons

I år har ”Pride” ställts om till en digital demonstration på grund av Coronaviruset. Då har staden spritt ut de samkönade trafikljusen över hela innerstaden samt vid Telefonplan. Den här gången skall de sitta kvar året om. Det har varit ett mål för trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

”Att kunna ha samkönade trafikljus är ytterligare ett sätt att visa upp att det stereotypt manliga i trafikmiljön inte har samma roll längre och i det här fallet framförallt lyfta HBTQ-rörelsen och dess betydelse för staden.” Det tycker Daniel Helldén.

Tidigare år har omskyltningen kostat upp mot 40.000 kronor enligt uppgifter från trafikkontoret. I framtiden ser Helldén gärna fler samkönade trafikljus, ”även om vissa säkert kommer ha synpunkter på det”.

Helldén fortsätter: ”När vi successivt framöver köper in trafikljus hoppas jag, att vi kan ha en mer brokig flora av varianter. Precis som Herr och Fru Gårman har blivit en del av det ordinarie urvalet.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!