Kidnappare begår rån – under frigång i väntan på straff

Kidnappare begår rån – under frigång i väntan på straff

Vi borde väl vara härdade vid det här laget, men domstolarnas beslut fortsätter att förvåna och ge ett intryck av att det inte är så brottsligt att begå brott mot människor och egendom.

Annons

I slutet av december förra året kidnappade en 20-åring och hans två kamrater (samtliga kriminellt belastade) en ung kvinna, 18 år, i Malmö.

Tidigare under kvällen hade gänget försökt ta sig in i en lägenhet där två yngre kvinnor bodde. Bilen som gänget använde sig av vid såväl kidnappningen som vid inbrytningsförsöket i lägenheten hade de stulit. Vad de inte visste var att bilen var utrustad med GPS varför polisen kunde gripa dem.

Vid pågående utredning hotade 20-åringen åklagaren och krävde att hon skulle lägga ner utredningen. Annars skulle han komma hem till henne och ”själv ta hand om det”. Nu lades inte utredningen ner och 20-åringen dömdes till ett frihetsstraff på två år och tio månader.

Han dömdes för en rad brott, bland annat människorov, rån, egenmäktigt förfarande, förgripelse mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. I sammanhanget ska nämnas att han bara några månader tidigare dömts till skyddstillsyn för olaga förföljelse.

Släpps fri för att invänta sitt straff

Trots de allvarliga brott som domstolen konstaterat att han gjort sig skyldig till släpptes mannen från häktet och fick vara på fri fot tills straffet skulle avtjänas. I domen ansågs att det inte fanns något skäl för häktning.

Bara några dagar senare är 20-åringen i Vimmerby där han genomför ett rån mot en privatperson under det han hotar sitt offer med en sax. Han kunde dock gripas tämligen omgående och förpassades till häkte.

Annons

Som lekman, som medborgare, som väljare ställer man sig frågande till det lindriga frihetsstraff mannen dömdes till med tanke på brotten han begått, där det bland annat ingick kidnappning och hot mot en åklagare.

Att sedan försätta honom på fri fot tills straffet ska avtjänas är ansvarslöst, dels mot hans offer men också med tanke på hans brottsregister. Nog borde det finnas tillräckliga skäl för att låsa in honom direkt?

Krister Einarsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!