Landsbygden fortsatt smörgåsbord för tjuvar

Landsbygden fortsatt smörgåsbord för tjuvar

Vi har tidigare skrivit om stölder av drivmedel, kemikalier, fordon, maskiner och verktyg på den skånska landsbygden, stölder som är frekvent förekommande också i övriga delar av landet. Problemen har inte minskat, stölderna fortsätter och gripna gärningsmän tillhör undantagen.

Annons

Vid en rundringning till några lantbrukare på den skånska landsbygden går det snabbt att konstatera att det finns en uppgivenhet när det gäller polisens möjligheter med nuvarande resurser och prioriteringar att förhindra pågående brott och att utreda och gripa brottslingar för begångna brott.

Många har slutat anmäla inbrott och försök till inbrott. Det leder ändå inte till något.
Det pågår en intensiv diskussion om vad man, det vill säga lantbrukarna själva, kan göra inom lagens råmärken för att få slut på stölderna.

Många är anslutna till telefonkedjor där man ringer och varnar varandra för misstankar om planerade brott eller pågående brott. Men det räcker inte. Det krävs kraftfullare åtgärder.

Den omfattande, och som det ser ut ökande, brottsligheten på landsbygden är inte en rent polisiär fråga. Det är också en politisk fråga.

Var finns politikerna som vill göra något för att det ska bli tryggt att bo på landet och att bedriva en verksamhet som kommer hela landet till nytta? Och var finns politikerna som både vill och dessutom gör något?

Krister Einarsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!