”Nyttiga idioter” eller ”föredömen”?

”Nyttiga idioter” eller ”föredömen”?

H&M skänker pengar till Black Lives Matter-rörelsen, vars yta verkar respektabel, men där många företrädare tycks ha en obskyr bild av samhället och världen sådan de tycker att den borde vara…

Annons

Att alla människor – oavsett hudfärg, livsåskådning eller preferens vad gäller (samtyckande) partner – skall respekteras är väl självklart för de flesta. Så därför börjar man skärskåda organisationer som BLM – och det man hittar är inte alltid så roligt.

I många fall inom BLM tycks strävan efter ömsesidig respekt vara sekundär. De handlar i stället om att skapa makt år en annan grupp. På andras bekostnad.

Och det internationella näringslivet – framför allt inom b2c – hänger på. H&M är långt ifrån ensamma.

H&M-koncernen har gått litet knackigt på senare år, så de får väl gripa varje halmstrå. Åtgärden kallas ömsom ”hedervärd”, ömsom ”opportunistisk”. Och någon kallade ledningen ”nyttiga idioter”.

Högst sannolikt är det helt överskuggande skälet till H&M:s agerande, att man vill öka omsättningen.

Men vi kan nog tro att man också vill dölja en hel del av den kritik som har riktats mot koncernens arbetsförhållanden i framför allt Asien, där produktionen i regel äger rum.

H&M vill framstå i god dager – och hoppas väl också, att BLM-svansen – nästa gång de röjer på gator och torg – ger tusan i H&M:s skyltfönster.

Annons

Men – och detta är faktiskt viktigt att komma ihåg – nästa gång BLM:s alla halv- eller helkriminella hang-arounds terroriserar våra poliser eller slår sönder sta’n – då gör de det med hjälp av H&M.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!