Hatstorm på Facebook efter bild på abaya-badande kvinna

Hatstorm på Facebook efter bild på abaya-badande kvinna

Bild: Vitaly Suprun

Annons

Det var när Jenny Piper, skribent, postade en bild på en en badande kvinna i abaya och hijab på Facebook som rabalder bröt ut. ”Qatar, Saudiarabien? Nej, Sverige 2020”, skrev Jenny på sin privata Facebook samtidigt som hon postade bilden. Nu har Piper blivit mordhotad för inlägget.

Jenny Piper kallar sig för partipolitiskt obunden skribent och skriver om samhällsengagerade ämnen helt ideellt på sin privata Facebook. Igår la hon upp ett inlägg om en badande kvinna iförd abaya och hijab på en badstrand i Ystad. Inom loppet av bara några timmar fick inlägget över 10 000 kommentarer och tusen delningar. 

Många håller med Jenny Piper i kommentarsfältet och ger sitt stöd, men många av inläggen är kritiska och direkt hatiska. Bland kommentarerna finns personer som hänger ut hennes hemadress, vill att hon ska förlora jobbet, och skriver saker som: ”hoppas cancer tar över din kropp”, ”sånna som du borde brännas på bål”, ”rasistjävel”, ”du är en smutsig hora”, ”äckelkärring”, ”det är bara acceptera det, vänta bara om några år, då är ni ”svenskar” främmande i ert egna land”.   

Enligt en FB-kommentar ska Jenny Piper ha anmälts både till polis och diskrimineringsombudsmannen, DO. 

Enligt polisens presstjänst är det inte ett polisiärt ärende så länge fotot tagits i offentligheten och personerna på bilden inte går att identifiera. Enligt lagstiftningen om kränkande fotografering är det endast förbjudet att i hemlighet fotografera en person som vistas i ett privat utrymme, omklädningsrum eller toalett.

Hur tänkte du när du tog den här bilden?

– Jag kritiserar symboliken och det kvinnoförtryckande plagget som slöjan symboliserar. Det är inget som är riktat personligt mot de badande på bilden. Jag tycker det är en tråkig samhällsutveckling där kvinnan badar i heltäckande och mannen endast i badbyxor, säger Jenny Piper. 

Annons

Du fick ändå saklig kritik för att det är olämpligt att lägga ut bilder på badande personer, hur ser du på den kritiken?

– Jag brukar inte lägga ut bilder på saker som jag observerar och tycker är fel, men den här situationen tycker jag är extrem. Jag tog bilden bakifrån, när de hade ryggen emot för att respektera deras integritet. Men när jag skrev texten så förmedlade jag min känsla där och då, jag hade ingen aning att det skulle ta fart på det här sättet, säger Piper.  

Hur ser du på de hat och hot du fått?

– Ja det är ju hemskt att behöva bli åsiktsförföljd på det här sättet. De här personerna har ringt min tidigare arbetsgivare och försökt få mig sparkad. Nu är jag emellan jobb, så de kommer nog få det svårt på den punkten, berättar Jenny Piper.

Facebook har på senaste tiden tappat annonsörer på grund av för mycket hatiska inlägg som cirkulerat. Nu har Facebooks huvudägare Mark Zuckerberg lovat att Facebook kommer att skärpa kontrollen. Detta efter att den sociala mediejätten tappat drygt sju miljarder dollar i annonsintäkter. Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om detta.

Isabelle Eriksson

[email protected]  

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!