Det handlar om yttrandefrihet – inte om badkläder!

Det handlar om yttrandefrihet – inte om badkläder!

Härom dagen lade skribenten och opinionsbildaren Jenny Piper ut en bild på ett badande par på sin Facebooksida med en kort kommentar. Bilden höll sig inom regelverket för vad som får läggas ut och kommentaren var inte särskilt märkvärdig – även om många kanske inte höll med om den. Resultatet blev en totalt oacceptabel hatstorm mot Piper. Vi blev intresserade och gjorde en intervju med henne.

Annons

Den intervjun drog förstås till sig en hel del av kommentatorerna från Pipers statusuppdatering. Och hade vi inte varit positiva till en fri och öppen debatt, hade vi stängt vårt kommentarsfält. En hel del av kommentarerna var rent oanständiga – aggressiva och hotande. Mot oss och andra.

Och sedan dök förstås det vanliga gänget av aktivister upp – de som saknar profilbild och har fejkade namn och bara använder sin fingerade profil för att bråka på sociala media.

Och det mesta av diskussionen handlade om badkläder. Skall man ha bikini på stranden? Eller är det OK att har heltäckande klädsel? Varför får inte muslimska kvinnor täcka sig på stranden när kristna nunnor badar i nunnedok? Varför får man inte täcka sig på en strand i Ystad, när man kan bada i bikini i Tunis?

Och så vidare – men i regel med ett betydligt mer ohyfsat tonläge. Från alla håll – skall sägas.

Någon haverist kallade oss ”psykiskt sjuk” om vi inte också lade ut en bild på badande nunnor i dok. Och trodde i sin enfald att vi skulle göra det. Men det gjorde vi inte. Vi har ingen respekt för folk som hotar och kommer med tillmälen. Och intervjun/artikeln handlade inte om badkläder – den handlade om yttrandefrihet.

På denna ledarsida har vi faktiskt inga problem med hur folk klär sig på stranden. Men vi har problem med att man inte får ha synpunkter på det.

Jenny Piper höll sig inom ramen för vad hon får skriva och publicera på sin egen Facebooksida. Att hon blir utsatt för en hatstorm är vidrigt och borde föranleda en ordentligt granskning av dem som jagar hatare och nättroll. Samt en mängd avstängningar från Facebook. Dock tror vi inte att vi får se något av detta…

Annons

Man skall kunna lägga ut en statusuppdatering inom ramarna för vad lagen och FB:s policy kräver utan att bli hotad till liv och lem, utan att aktivister kontaktar ens arbetsgivare, utan att bli kallad för diverse vidrigheter. Ingen skall behöva stå ut med den skit – på ren svenska – som östes över Piper och många andra i diskussionstråden: Det väcker bara avsmak och förakt för avsändaren.

Och det gäller vem som!

En hövlig muslimsk kvinna skickade ett meddelande till oss, om att hatet faktiskt kom från olika håll – inte bara från uppretade muslimer. Hon hade förstås helt rätt. Själv hade hon bemötts i kommentarsfältet av hopp om att bli utsatt för ”gruppvåldtäkter, mord och sprängningar” och allmänt förlöjligande för att man man vill ”bada i tält”.

Förutom att den typen av ”argumentation” är totalt oacceptabel är den också fullständigt meningslös. I princip som när barnungar skriker dumheter åt varandra i sandlådan.

Det finns verkliga problem med islamism och aggressiv islamistisk mission i Sverige och västvärlden. Trots att mindre än tio procent av muslimerna i Sverige egentligen är islamister. Johan Westerholm har nyss skrivit en viktig bok om detta, som vi recenserade igår. Det kan och bör man i stället slå ned på.

Det finns dessutom en drös nyttiga idioter inom den svenska organisations- och föreningsvärlden som lyfter fram obskyra islamistorganisationer i tid och otid och låter dem företräda alla muslimer.

Det finns mängder av övergrepp mot framför allt kvinnor som borde påtalas och bestraffas. En ung kvinna – kristen med arabisk bakgrund – efterlyste i kommentarsfältet bättre skydd för kvinnor i Sverige. Hon lär inte vara ensam.

Detta är sådant som är viktigt att slå mot. Att däremot skriva spaltmeter av förhånande inlagor mot människors klädsel på badstranden är bara dumt och irrelevant. Argumentera i stället mot uppdelade badtider i våra allmänna friluftsbad!

NB Nyhetsbyrån gillade egentligen inte Jenny Pipers bild. Även om den kanske var oskyldig i sig. Vi gillade heller inte Lars Vilks rondellhundar. Vi ser ingen poäng i att såra eller hänga ut. Varför skall man förlöjliga Muhammed eller för den delen Kristus? Vi ogillar sådant.

Och vi tycker också att nunnor får bada i sina dok eller att troende muslimska kvinnor frivilligt får täcka sig på stranden. Vi tycker till och med att aggressiva ”debattörer” får häva ur sig dumheter i kommentarsfälten. Men vi förbehåller oss rätten av ta bort dem, eftersom vi också har en god-ton-policy.

Samt – och detta är viktigt – vi tycker också att Piper, Vilks och alla andra skall vara i sin fulla rätt att uttrycka sin mening, även om vissa blir arga eller sårade. Det är en del av yttrandefriheten och ett viktigt grundfundament i vår västerländska demokrati. Det får man helt enkelt lära sig här i Sverige!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!