Turkiska böneutropare hackades

Turkiska böneutropare hackades

Turkiska minareter som omfattas av det digitala systemet i storstaden Izmir/Smyrna har blivit hackade. Böneutroparna har deklarerat ”Bella Ciao” i stället för ”Allahu Akbar”. Det skriver danska Berlingske.

Annons

Resultatet blev att delar av staden fick lyssna till en italiensk folksång istället för det sedvanliga böneutropet.

Turkiets president Erdogan är rasande och kräver fängelse för ett antal personer. Banu Özdemir, kvinnlig oppositionspolitiker från Republikanska Folkpartiet (CHP), riskerar tre års fängelse för att ha delat och kommenterat händelsen på Facebook.

Dataintrånget har underlättats av att systemet med digitala böneutrop har centraliserats. Orden i den italienska visan, som här sjöngs på turkiska, uppmanar till något helt annat än att ägna sig åt bön.

Inspelningen ligger ute på Youtube och på sociala media är turkarna tudelade. En del kallar det hela underhållande och befriande, andra påkallar Guds vrede över hackarna och hårda straff.

En av dem som nu har råkat ut för repressalier är alltså politikern tillika kommunikatören Banu Özdemir, som greps i maj anklagad för att ha uppträtt nedlåtande mot befolkningens religiösa värderingar.

Och Erdogan är rasande och beskyller dem, som gillar det hela på sociala media, för att vilja bryta ned folks värderingar och religion. Hans ilska går inte oväntat ut över den politiska oppositionen som, menar han, ringaktar landets historia, kultur och värderingar.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!