Det finns kämpar som är värda respekt…

Det finns kämpar som är värda respekt…

I Turkiet gjordes för en tid sedan en kupp. En kulturkupp, skulle man kunna säga. Någon hackade de inspelade böneutropen som sändes digitalt från minareterna i miljonstaden Izmir/Smyrna. Det var inte ”Allah är stor” som ropades från minareterna – utan ”Bella Ciao” – en italiensk visa.

Annons

Ett upptåg, som om det hade ägt rum i Sverige, säkert hade föranlett rätt mycket uppståndelse i media. Men nu skedde det i Turkiet. Där många människor kämpar mot Erdogans alltmer pressande religiösa och politiska förtryck.

Hackade böneutropare i Turkiet är alltså ingenting som svenska media tar upp, men turkiska gjorde det – och även danska. Och såklart NB Nyhetsbyrån.

Men frågan är viktig. Erdogan och hans islamister jagar nu politiska motståndare. Många ligger risigt till. En turkisk oppositionspolitiker, chef för ett kommunikationsföretag, riskerar tre års fängelse för att hon gillade ”kuppen” på sociala media.

Samma typ av kvinna med styrka och mod, som hade pryglats och låsts in av islamisterna i Iran om hon slitit av sig slöjan. Hade hon gillat en hackad böneutropare, hade hon förmodligen blivit hängd. Så riktigt på Irans nivå är ju inte Turkiet. Än. Men på farligt god väg, tycks det.

Samtidig gapar små välfärdsaktivister som bloggaren Bilan Osman om ”orättvisorna” i Sverige. Om att vi är rasister, har en rasistisk historia, att den svenska ”vithetsnormen” är påfrestande, att BLM är viktigt i Sverige…

Så skriver Osman på kulturdebatten i Expressen: ”Det. Är. I. Sverige. Rasprofilering. Pågår.” Och faller på eget grepp. För det är sådana som hon, född i Sverige av somaliska föräldrar, som jobbar hårt för ”rasprofileringen” i vårt land. Hon lever på den. Den har hon gjort till en del av sin identitet.

En som Bilan Osman (hon har säkert varit ”sommarpratare” också – och har hon inte det, blir hon säkert) är inte värd ett uns av respekt för det pretentiösa babbel hon åstadkommer. Hon har växt upp i välfärdslandet Sverige, som gav hennes föräldrar en nystart.

Annons

Bilan Osman har fått allt i ”vithetsnormens” Sverige. Vi har delar med oss av det vi själva och våra förfäder har slitit ihop. Inget vi har fått gratis.

Hon skall vara tacksam för det.

Alternativet var Somalia.

Men bloggaren Osman kanske – istället för att kasta skit på vårt land – kan ta sig till Somalia och försöka få ordning på sina förfäders land. Innan hon har gjort ansatser i den riktningen, är hon i våra ögon en pretentiös nolla som bara använder sin tomma opinionsbildning som affärsidé.

De riktiga hjältarna är sådana som män och kvinnor i oppositionen i Turkiet. De kämpar. Med risken att behöva ta långa fängelsestraff. Det enda Osman riskerar är en hyllningskör från likasinnade och från folk som är för rädda för att kalla trams för trams.

Och möjligen löper Osman också risken att bli ”sommarpratare”…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!