Betlehem Isaaks anklagelser – polischefen känner inte igen sig

Betlehem Isaaks anklagelser – polischefen känner inte igen sig

Förra helgen sommarpratade Betlehem Isaak i P1 och berättade om övergrepp och förnedring av Göteborgspolisen. Hon skall bland annat ha blivit påhoppad och utkastad från en polisbuss. Många har ifrågasatt hennes berättelse. Erik Nord, polischef i Storgöteborg, är en av dem som inte känner igen bilden av svensk polis som rasistisk. Det skriver DN.

Annons

Betlehem Isaak är dotter till den fängslade journalisten Dawit Isaak i Eritrea. Hon talade i sitt sommarprogram om sina upplevelser av rasism, en berättelse som kändes väldigt sökt för att passa in i sammanhanget. Vi kommenterade den tidigare på NB Nyhetsbyrån.

Erik Nord säger: ”Hennes sorg över att hennes pappa är fängslad är fullt begriplig och det är även hennes frustration och ilska över orättvisor som till exempel rasism.”

Men när det kommer till de två polisingripandena är han tveksam: ”Alla polisingripanden blir ju inte bra men det hon berättar blir inte begripligt för mig. Här fattas det omständigheter som förklarar lite mer vad som hände vid de här händelserna. Nu blir det en rak partsinlaga som blir lite tillspetsad för att passa in i ett sommarprat.”

Erik Nord har konstaterat, att polisen inte ”rasprofilerar”. Han håller fast vid att polisen inte särbehandlar medborgare baserat på deras etnicitet.

”Här måste man skilja mellan svenska polisen och vad enskilda anställda inom svenska polisen gör. Men det är klart, om vi intensifierar insatserna i våra särskilt utsatta områden, så är ju befolkningen väldigt heterogen och det finns många olika bakgrunder. Om man utgår ifrån att dessa ingripanden är ett utslag av rasprofilering då blir den diskussionen väldigt konstig.” Det säger Nord.

Betlehem Isaak tycker dock att Erik Nord förenklar frågan. Hon hävdar att den ”strukturella rasismen” inom polisen inte är bunden till en specifik plats. Hon menar att Nords utsaga spär på de existerande och socialt grundade fördomar, som hon tycker sig se.

Däremot medger hon att det saknas vissa uppgifter kring de två ingripandena i hennes sommarprat.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!