”Regeringen blundade och lämnade vården ensam”

”Regeringen blundade och lämnade vården ensam”

Sju chefer i äldrevården skriver i ett debattinlägg, att regeringen tittade bort och lämnade vården ensam i kampen mot Corona. Alla fakta fanns. Det skriver debattörerna i inlägget, som ursprungligen publicerades i Expressen. Debattörerna är Elisabet Keussen (Kavat Vård), Ann-Sofi Wetterstrand (Ersta diakoni), Pia Clark (Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus), Ulf Thörnevik (Blomsterfonden),  Åsa Andersson (Stora Sköndal),  Karin Thalén (Stockholms Sjukhem). Nedan återgivet i sammandrag:

Annons

”Nu har regeringen presenterat direktiven till coronakommissionen. Den del som rör äldreomsorgen ska vara klar redan i november. Det är bra att man i efterhand utvärderar vad som gått snett. Men det hade varit mycket bättre om man hade haft orken att sätta sig in i äldreomsorgens utmaningar redan tidigare. All fakta fanns.

Låt oss ge några exempel från debatten:

”Vi visste inte hur illa det var ställt i svensk äldreomsorg”.

Det visste ni visst. Vi har årliga kvalitetsgranskningar av kommunens äldreförvaltning, livsmedelsinspektioner, besök av Vårdhygien, Apotekstjänst, krav på egenkontroller, årlig inrapportering till Socialstyrelsens enhetsundersökning och anhöriga som svarar på Socialstyrelsens brukarundersökning.

Till detta ska läggas alla studiebesök som politiker gör på boenden runtom i Sverige. Både privat, idéburen och kommunal omsorg är helt transparent.

”Personalen tog in smittan till boenden”.

Att vi anklagas för att ha tagit med oss smittan in på boenden känns orättfärdigt. De som bor hos oss är de sköraste i samhället. De som jobbar med dessa äldre har under denna vår levt och verkat i ett samhälle med omfattande smittspridning. Att man kan bära smittan med sig utan att uppleva symtom är nu allmänt känt. Tills nyligen var det inte heller möjligt att testa personal utan symtom.

Annons

Äldreomsorgen är alltså den instans i samhället där konsekvenserna av den svenska öppna strategin blir mest synliga.

”Ni har saknat skyddsutrustning”.

Vi får utstå kritik för att vi inte har haft ordentlig skyddsutrustning. Men då ska man komma ihåg att vi aldrig haft visir, långärmat förkläde, munskydd och ansiktsmasker. Vi bedriver vård och omsorg i en hemlik miljö. Det var den väg Sverige valde när man lade ned långvården. Vi är alltså inget sjukhus.

Vi har stått ensamma från dag ett, men ändå fått bära ansvaret för dödsfallen inom omsorgen.

Om en boende visar symtom på covid-19 använder vi förstås full skyddsutrustning. Varje dygn krävs alltså minst 20 par långärmade förkläden, 20 munskydd, 20 par handskar och så vidare, per hjälpbehövande. Under en fjortondagarsperiod är vi uppe i närmare 300 exemplar av allt.

Vi larmade direkt till våra leverantörer av hälso- och sjukvårdsmaterial om vad vi behövde, men därifrån fanns ingen hjälp att få.

Expressen avslöjade nyligen att socialministern valde att prioritera bort krisövningar kring omsorgen i inledningen av pandemin. Samtidigt som socialministern gjorde detta aktiva val, dammsög vi byggvaruhusen i hela Mellansverige på masker och annan skyddsutrustning.

Tack vare dessa insatser har vi hela tiden kunnat skydda medarbetare och boende.

Vi som undertecknar den här artikeln har stått ensamma från dag ett, men ändå fått bära ansvaret för dödsfallen inom omsorgen. Ingen eller oerhört begränsad testning. Ingen skyddsutrustning. Riktlinjer som kom för sent.

Allt detta trots att kunskapen om vår verksamhet borde vara väl känd bland politiker. De har valt att titta bort. Det första ni bör göra är att ta in vår kunskap i coronakommissionen. Eller ska ni fortsätta låtsas som att kunskapen inte finns?”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!