”Tyst! Om hoten mot yttrandefriheten”

”Tyst! Om hoten mot yttrandefriheten”

”Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större”. Thorilds devis i Uppsala universitet är ständigt aktuell. ”Fel” tankar straffas tack och lov (ännu) inte. Men nåde den som omsätter ”fel” tanke i ”fel” ord. Om detta handlar ”Tyst! Om hoten mot yttrandefriheten” (Lava Förlag, 2020) av Rebecca Weidmo Uvell.

Annons

Vi trodde kanske att sociala media skulle ge oss det fria ordets totala frihet. Men så blev det inte. Censorerna – i regel från vänster – slog till och massanmälde misshagliga debattörer. Man tvingade plattformarna att införa restriktioner som ibland tar sig rent bisarra uttryck, eftersom de reagerar automatiskt, utan tanke bakom.

Yttrandefrihet och pressfrihet är egentligen en illusion och våra tankar styrs tidigt upp av vad som svepande brukar kallas ”värdegrund” och som tar sig litet olika uttryck beroende på vem som förmedlar den. Men i regel har den slagsida åt vänster.

Hade man inte kunnat kalla det ”frihet under ansvar” i stället? Det finns trots allt tumregler för hur civiliserade människor umgås i det offentliga samtalet. De reglerna efterlevs av de flesta men bryts ständigt av extremister till höger och vänster. Twitter är väl ett tydligt exempel.

Weidmo Uvells bok listar hoten mot det fria ordet och går igenom processen ur såväl internationell som historisk synvinkel. En bra bok, som får oss att bättre förstå den samtid vi lever i – och kanske även lär oss att bättre försvara den yttrandefrihet som starka krafter nu vill beröva oss.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!