Fullt på Stockholms häkten – kriminalvården underdimensionerad för dagens behov

Fullt på Stockholms häkten – kriminalvården underdimensionerad för dagens behov

Det är fullbelagt på Stockholms fyra häkten, så fullt att besöksrum på vissa platser görs om till celler. Att polisen griper allt fler är en av anledningarna till fullbeläggningen. Det skriver Mitti.

Annons

Kriminalvården är underdimensionerad för dagens behov. Stockholms häkten är nästan alltid fullbelagda och i princip jobbar man enligt devisen en ut, en in.

Vissa veckor är beläggningsgraden till och med över hundra procent. Det gör att intagna tvingas dela cell eller som nu, låsas in i ett besöksrum. Vid kriminalvården har man inte tidigare sett en sådan belastning.

Man tror, att det stora trycket på Stockholms häkten beror på flera saker: Att häktningstiderna i dag är längre än tidigare, att straffet för en del brott nu innebär obligatorisk häktning och att Coronapandemin har gjort det svårt att verkställa vissa utvisningar. Samt att polisen griper fler och är mer effektiv.

Polisen har under våren trappat upp sitt arbete mot det grova våldet och gängkriminaliteten. Enligt polisen har antalet häktade i regionen ökat med 20 procent på några månader.

Kriminalvården letar nu lösningar för att hantera behovet. För att lösa det akuta behovet har man hyrt in sig på Nackaarresten och på längre sikt behövs ett större häkte i den södra delen av länet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!