Svarta afrikaner i muslimsk slavhandel

Svarta afrikaner i muslimsk slavhandel

Samtidigt som ”Black Lives Matter” demonstrerar mot europeisk slavhandel med Afrika för 3-400 år sedan, pågår alltjämt slavhandeln med svarta afrikaner i den muslimska världen. Utan avbrott sedan hundratals år.

Annons

Ursprungligen handlade det om att afrikanska härskare handlade med sina krigsfångar eller bortrövade människor från andra folkgrupper. Araberna och européerna slöt upp vid handelsstationerna. Men dessförinnan sköttes slavhanteringen av andra afrikaner.

Vissa länder – som Mauretanien – avskaffade formellt slaveriet för bara några år sedan. Men det lär pågå ännu. Och rapporter från det av inbördeskrig sargade Libyen talar om en omfattande muslimsk slavhandel med svarta afrikaner, ofta kristna.

För några år sedan skrev ett par vänsterpartister om detta i debatten i SvD. De menade att det skulle vara ett argument för att EU skulle släppa in fler afrikaner över Medelhavet. Andra menar, att detta knappast vore en lösning. Problemen måste hanteras på plats.

Det är möjligt att utöva ekonomisk påtryckning från västvärldens sida. Men handeln med slavar är också mycket lönsam.

Slavmarknaden i Libyen pågår – säger våra källor – sedan länge. Idag kan man – enligt uppgift – köpa en slav för 400 US-dollar. Kvinnor och flickor säljs som sexslavar. Enligt de uppgifter vi har sett, hålls 27 miljoner svarta afrikaner som slavar i muslimska länder år 2020.

Christopher Jarnvall

 

Annons

Bildkälla: Facebook.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!