Glädjande för SD och M – men håll garden uppe!

Glädjande för SD och M – men håll garden uppe!

Under våren tog Socialdemokraterna tillbaka en stor del av den förlust, som vi har sett i opinionen på senare år. Men nu ser det ut att vända igen. I julis Sentio-mätning är det bara någon procent mellan S och SD.

Annons

I stort sett ser det ut som att ordningen är återställd. S förlorar ungefär lika mycket som SD gå framåt – närmare 3,5 procentenheter. Även Moderaterna växer. I övrigt backar alla partierna utom Miljöpartiet, som tar sig upp ovanför spärren.

Liberalerna ligger fortsatt en bit under fyra procent, men därnere låg även Kristdemokraterna länge under förra mandatperioden, så inget är givet. Inte heller Socialdemokraternas tillbakagång. Och Sverigedemokraterna gör klokt i att hålla garden uppe.ä och vara på hugget.

Men ”landsfader-rollen” har Stefan Löfven i alla fall förlorat. Det såg bra ut för honom och partiet då man gick fram på Corona-pandemins effekter. Men när följderna av den svenska politiken kan avläsas i antalet döda och mobbingen från omvärlden nu blir kännbar, är regeringen inte längre så populär.

Dessutom är det alldeles uppenbart att S har svikit i migrationsfrågan. Man lovade en helt annan nivå i valet 2018 än man nu talar om. Och något tak vill Socialdemokraterna heller inte sätta. Allt för att inte störa relationen med regeringspartiet MP.

Men oppositionen måste höras mer. Nu håller samhället på att återgå till ett ”Post-Corona-stadium”. Då kan man sätta igång och göra oppositionspolitik igen. Det behövs med den bedrövliga regering vi har.

I juli-mätningen får M-KD-SD ihop en mycket knapp – men dock – majoritet: 50,1 procent. Naturligtvis går det inte att dra några slutsatser utifrån denna enda mätning två år före valet. Men det är en hint om att det kan gå. Så kör på och håll garden uppe!

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!