Allt är inte svart-vitt…

Allt är inte svart-vitt…

Allt är inte vad man tror. En klassiker brukar vara polischefen i Saigon, som skjuter en FNL-soldat. Bakgrunden är en helt annan än man slog i världen. Även idag luras vi av bilder och filmer – inte minst under BLM-kravallerna.

Annons

Många känner säkert till bilden av polischefen i Saigon som skjuter en tillfångatagen FNL-soldat genom huvudet. Det är februari 1968 och den blodiga Têt-offensiven pågår i Vietnam.

Fången var en soldat – inte civil – som infiltrerat i civila kläder och hade mördat över 30 människor. Han sköts efter att ha blivit avslöjad. Soldater som maskerar sig tas som spioner och skjuts. Inte bara i Vietnam.

Bilden ser ut att vara något helt annat än vad den är. Och vände opinionen. Men ingen berättade heller, att polischefens familj hade mördats av FNL.

Så en filmsnutt vi såg nyss. Ett par svarta kvinnor målar med svart färg över en gul text på en gata. De skriker åt dem som står omkring: ”You don’t care about black lives!”

Och sedan förs de bort av polisen. En vit, en latino, en svart. Inte så mycket att säga om poliserna – de gjorde väl sitt jobb. Med den etniska blandning man brukar ha i USA för att motverka raskravaller.

Och den som såg filmen lösryckt ur sitt sammanhang utgick nog från att kvinnorna tillhörde Black Lives Matter  och vandaliserade en gata i New York.

Det gjorde vi också först.

Annons

Sedan tittade vi noggrannare och lyssnade.

Filmen är utlagd av en grupp homosexuella som stödjer Donald Trump. De svarta kvinnorna tillhör en grupp svarta Trump-supportrar. De försöker måla över BLM-graffiti som skrivits utanför Trump Tower i New York.

Och till de upprörda BLM-supportrarna runt omkring ropar de: ”Ni struntar i svara liv!”

En ganska intressant film faktiskt. Den säger väldigt mycket. Men inte vad man tror. Tillvaron är inte alltid så enkel att tolka. Och välden är inte svart-vit…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!