När vår historia vandaliseras – förstår vi vad som händer?

När vår historia vandaliseras – förstår vi vad som händer?

Vandaler förstör en milstolpe från 1700-talet i Gävleborg, en forngrav utanför Stockholm eller en historisk avrättningsplats i Visby. Och sedan vill pöbeln riva våra statyer… Vad är det som händer?

Annons

Idag uppmärksammar vi i NB Nyhetsbyrån hur ett historiskt minnesmärke från 1700-talet metodiskt har förstörts av vandaler. Det finns många sätt att utplåna historien.

På 1950- och 60-talen rev framför allt Socialdemokraterna bort våra historiska stadskärnor. Vi hade sluppit bombkriget på kontinenten. I stället rev man. Allt – små trähus från äldre tider liksom 1600-talspalats – revs. Det fanns en metodik i det hela. Det moderna skulle in. Bilen skulle fram.

Då handlade det om samhällsplanering och modernism men det fanns också tankar på att riva bort vår historia, få oss att glömma det gamla och bara se framåt. Mot det samhälle Socialdemokraterna planerade. Och som vi nu ser resultatet av.

Rivningar med den typen av metodik är förstås inget nytt. Och inte unikt för vänstern. De har skett tidigare i historien och av andra. Det handlar om att modernisera och bygga monument – men utan respekt för det gamla.

Men just nu sker en annan form av vandalisering. Det handlar om våra historiska minnesmärken runt om i Sverige.

Black Lives Matter-rörelsen och dess svans av vandaler har spritt sig över västvärlden. Det handlar denna gång om att riva statyer och andra minnesmärken över historiska personer.

Ofta – men inte alltid – kan dessa historiska minnesmärken associeras till den europeiska slavhandeln för 3-400 år sedan. Den blev tack och lov – till skillnad från den arabiska – ett relativt kort kapitel i historien. Men används nu av de obskyra krafter som vill riva ned vår västerländska kultur.

Annons

Den förstörelse av minnesmärken vi ser i Sverige har förmodligen olika orsaker. Det handlar om allt från försök att stjäla metaller i forngravar till ren förstörelselusta. Och den har möjliggjorts av vår godtrogna naivitet.

Fram till för några decennier sedan var fornminnen fredade. Kyrkor var olåsta och obevakade för besökare. Sedan kom tjuvarna och vandalerna. Med de öppna gränserna efter 1990-talets EU-inträde har det strömmat in folk i Sverige som vi inte har kontroll över.

Den vandalisering av statyer vi nu ser eller av den gamla milstenen i Gävleborg verkar vara något nytt. Det handlar om att systematiskt förstöra. Möjligen har milstenen – med Gustav III:s namnchiffer – stuckit BLM-aktivister i ögonen.

I Stockholm ville de riva statyn av Gustav III, eftersom han kunde härledas till den västindiska slavhandeln på 1700-talet. Och hans namnchiffer på milstolpen i Gävleborg kan ha fått det att klia i fingrarna på vandalerna.

Spekulationer, än så länge. Men eftersom denna typ av brott är straffbara, förutsätter vi att polisen gör sitt utredning ordentligt.

Eller – mer troligt – så forsätter bara förstörelsen av vår historia och vi står bara likgiltigt bredvid och tittar på. Snart kommer våra kyrkor inte bara att plundras på värdesaker. De kommer också att brinna. Precis som i Frankrike.

Det som nu sker är en metodisk förödelse. Det borde vi se.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!