Exakt vad är ”vårt ansvar”?

Exakt vad är ”vårt ansvar”?

P1 idag på morgonen. Ett ”tycka-synd-om-reportage” kring asylanter som ännu inte vet om de får stanna i Sverige. ”Vårt ansvar” tycker både reportrar och migranter. Men ligger ansvaret hos oss? Bara? 

Annons

Det finns mängder av asylanter i Sverige. De har inget uppehållstillstånd efter flera år och utan uppehållstillstånd skapar man i princip inget praktiskt liv i Sverige. Det går inte att få en laglig anställning. Men överlever gör man såklart. På något sätt.

På Mynttorget i Stockholm – utanför riksdagen – intervjuades en yngre man, som hade varit i Sverige i tolv år utan uppehållstillstånd. Jaha, hur går det till? Frågar sig vän av ordning… Han tyckte i alla fall att ansvaret låg hos oss, framför allt hos riksdagen.

I Finspång intervjuades ett barn som kom från Irak och hade varit i Sverige i drygt fem år. Barnet talade hjälplig svenska och fadern sufflerade på arabiska – efter drygt fem år i Sverige. Man var här för att ”storebror” var handikappad och behövde mediciner. Av oss.

Och så vidare. Visst, det är många människoöden som hade kunnat bli annorlunda om vi hade givit snabbare besked: ”Du får stanna”, ”du får fara hem”. Men vi har också en process som gör asylrättsadvokaterna feta och som ibland tar år.

Sverige är inget laglöst land. Långt därifrån. Men processen är tidskrävande och våra lagar är gammalmodiga och svarar inte upp mot den värld vi lever i idag. Och visst har vi ett ansvar. Vi bör ge människor klara besked, snabbt. Berätta vad som gäller i Sverige. Det gör vi inte.

En del människor flyr faktiskt hit för sina liv. Men väldigt många migrerar hit för att vi har skapat ett fungerande land med välstånd. Väldigt många migranter som har kommit under decennierna sedan 1940-talet har varit med om att bygga välståndet. Att påstå annat är helt fel.

Men idag kommer också många människor för att njuta av den välfärd andra före dem ha slitit ihop. Om vi ställde krav på alla att göra rätt gör sig, skulle många av dem säkert kavla upp ärmarna och ta i. Tro inte annat. Men om vi bara förvarar folk och pytsar ut bidrag år efter år utan krav – då blir det ”vårt ansvar”.

Annons

Och det finns förstås ingen reporter på Sveriges Radio som ställer motfrågan till migranterna: ”Varför är ansvaret bara vårt? Har inte du något ansvar?”

Så detta fortgår – år efter år. Och det kostar pengar. Miljarder. Till vilken nytta? Och de som byggde upp välståndet får nu se sina pensioner krympa eftersom vi har mängder av människor som lever i Sverige utan motprestation.

Lägg dessa kostnader till allt annat – t ex på de skattemiljarder som Löfven nu har gått med på att vi skall betala ut till andra EU-länder. Det blir mycket pengar till ingen nytta. Allt medan ”ansvaret” tydligen fortsätter att vara vårt och vi jobbar och sliter utan att egentligen längre förstå varför.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!