Inte brottsligt att uppmana till att skjuta vita människor på sociala medier

Inte brottsligt att uppmana till att skjuta vita människor på sociala medier

I Sverige är det inte brottsligt att uppmana till att skjuta vita människor offentligt på sociala medier. Detta då kammaråklagare Mathias Larsson har lagt ned förundersökningen mot en profil som är aktiv på Youtube som spridit hotfulla antivita budskap på sin Instagram i en sluten grupp.

Annons

© Pressbild/Thomas Carlgren | Kammaråklagare Mathias Larsson.

I september förra året polisanmäldes Jesse Ekene Nweke Conable, som kallar sig ”JCBUZ” i sociala medier, för en video han laddat upp i en sluten grupp på Instagram.

I videon gör den 22-årige Jesse Ekene Nweke Conable, en nigerian som numera är svensk medborgare, ett flertal antivita uttalanden. Gruppen är endast öppen för svarta medlemmar.

– Såsom de här vita tog oss som slavar, vi ska ta dem som slavar. Vi ska behandla dem ännu värre, säger Jesse Ekene Nweke Conable samt:

– Vi ska ta deras bitches, vi ska ta deras pengar, vi ska bli den helt ärligt bästa rasen någonsin.

– Black power! Black power!

– Om någon vit kille eller vit tjej fucking snackar skit om dig – nuka dem. Om de snackar skit om din familj – skjuta dem.

Annons

Polisanmälan som gjordes lämnades över till kammaråklagare Mathias Larsson vid Södra Skånes åklagarkammare som inledde en förundersökning. De 4 juni i år beslutade sig dock Larsson för att lägga ned förundersökningen, och det är därmed inte brottsligt att uppmana till mord på vita.

Andreas Swedberg

Antalet polisskjutningar i USA ökar – vita döda är största gruppen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!