Iraks f d försvarsminister tillbaka i Sverige – sedan förundersökning lagts ned

Iraks f d försvarsminister tillbaka i Sverige – sedan förundersökning lagts ned

Najah al-Shammari, 53, var försvarsminister i Irak med full lön och fick samtidigt bidrag i Sverige. Nu är dock alla brottsmisstankar nedlagda – och han har flyttat tillbaka till Sverige. Det skriver Expressen.

Annons

”Han besökte Skatteverkets kontor i Solna och lämnade in en anmälan om återvandring.” Det bekräftar en handläggare på Skatteverket. En släkting till al-Shammari säger också,  att han bor i Sverige.

I slutet av 2019  avslöjades att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari, 53, var både svensk och irakisk medborgare. I samband med det började han och hans hustru utredas för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år var bosatta i Irak där al-Shammari tog ut full lön från den irakiska staten.

Av offentliga handlingar framgår, att al-Shammaris familj under en längre period delvis har varit beroende av försörjningsstöd i Sverige. När han avslöjades, skrev al-Shammari ut sig från Sverige.

I samband med det började han dessutom utredas för krigsbrott i Irak. Det handlade om över 420 personer som sköts ihjäl i de fredliga protesterna i Irak i slutet av förra året.

Vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, låter man via Åklagarmyndighetens presstjänst meddela, att förundersökningen i samtliga punkter är nedlagda.

Nu har ex-ministern alltså flyttat tillbaka till Sverige. Han fick avgå från posten som försvarsminister i Irak. Skatteverket bekräftar, som nämnts, uppgifterna om att Najah al-Shammari – även kallad Najah al-Adli – är i Sverige.

Najah al-Shammari kom till Sverige under 2009 och ansökte om uppehållstillstånd i september samma år. Han fick permanent uppehållstillstånd 2011 och året därpå kom även hans fru och parets sex barn till Sverige. År 2015, efter fyra år i landet, blev Najah al-Shammari svensk medborgare.

Annons

Våren 2016 stod Najah al-Shammari åtalad för att i åratal ha misshandlat och hotat fem personer, däribland minderåriga. Men åtalet lades ner, enligt uppgift till Expressen – på grund av att de målsägande hade utsatts för påtryckningar från Irak. Då vidare efterforskningar gjordes, hotade departementet att stämma svensk media.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!