Lagen som ökade nedskräpningen

Lagen som ökade nedskräpningen

Den 1 juli förra året blev det förbudet att röka utomhus i anslutning till offentliga inrättningar som restauranger och barer. Även alternativ till cigaretter förbjöds och askkopparna togs bort. I stället ser nu hela grannskapet ut som en askkopp.

Annons

Folk röker, tro inte annat. Cigaretter är fortfarande en laglig produkt och staten plockar in stora summor i skatt på konsumtionen. Så frågan är om det alls finns något incitament hos statsmakten att cigarettrökning upphör helt.

Men varför underlättar man inte för rökarna att hitta alternativ?!

Och varför i herrans namn plockar man bort askkopparna från offentliga platser?!

Staten hade en jättechans att få rökare, som inte vill eller kan sluta, att gå över till mindre farliga produkter. Men eftersom e-cigaretter och heat-not-burn-produkter drogs över samma kam som vanliga cigaretter, missade man den chansen.

Nu är det visserligen ganska fritt från fimpar utanför restaurangerna, men femton meter därifrån står folk och röker i en portuppgång eller så sätter de sig i en park. Och slänger fimpen på marken. Så att det närmaste grannskapet snart liknar en askkopp.

Detta blev ett rejäl feltänk, som så ofta när staten skall hantera problem som behöver pragmatiskt tänkande, inte dogmatiskt agerande.

Hade e-cigaretter och heat-not-burn som IQOS varit tillåtna på uteserveringar, hade vi sannolikt sett fler rökare som lämnade sitt ohälsosamma bruk till förmån för mindre skadliga produkter. Och vi hade sluppit spontana soptippar i sta’n.

Annons

Nu fortsätter folk att röka och vi har utterligare en poänglös lag i Sverige vars huvudsakliga effekt har blivit mer nedskräpning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!