Fängelse för brott mot äldre

Fängelse för brott mot äldre

Sex män i Malmöområdet som varit inblandade i grova brott mot äldre har nu fått sina domar. Tre av dem hamnar i fängelse. I samma mål döms också 25 personer för att ha varit behjälpliga vid penningtvätt.

Annons

NB Nyhetsbyråns Skåneredaktion har följt dessa brott.

De dömda har ringt upp personer över 70 år och presenterat sig som poliser, att de ringer från något kreditinstitut eller från någon bank. I åtalet preciseras bedrägerier mot 41 personer i hela Sverige. Brott konstateras i 37 av fallen.

Bedrägerierna har gått ut på att via telefon kontakta personer över 70 år och uppmana dessa att gå in på swish för att hjälpa till att stoppa ett pågående brott mot deras konto. 700 000 kronor har de dömda lurat till sig på detta vis.

Två av männen, båda i 30-årsåldern, som bedöms ha varit drivande i bedrägerierna döms till fängelse. En till två år och sex månader och den andre till ett år och elva månader. En tredje inblandad man får fängelse i ett år och sex månader.

Två män får villkorlig dom och en man döms till skyddstillsyn och ska genomgå en särskild behandlingsplan. Utredningen har pågått i ett år och i januari gjorde polisen tillslag på flera olika platser runt Malmö.

Ytterligare 25 personer döms för att det tagit emot pengar från bedragarna via sin swishkonton som de sedan lämnat tillbaka i kontanter.

Krister Einarsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!