Google, Apple, Amazon, Facebook ställs inför kongressförhör

Google, Apple, Amazon, Facebook ställs inför kongressförhör

Ledarna för några av världens mäktigaste teknikföretag, däribland Facebook, kommer att frågas ut av den amerikanska kongressen. Det skriver SVT.

Annons

Anledningen till förhören beror på misstankar om att Apple, Amazon, Facebook och Google bryter mot de amerikanska konkurrenslagarna.

De som ställs inför förhören är Amazons vd Jeff Bezos, Google och Alphabets vd Sundar Pichai, Facebooks vd Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook. De vittnar idag för kongressen.

Det har pågått omfattande undersökningar i mer än ett år som handlar om snedvridning av konkurrens och teknikjättarnas dominans på marknaden.

Man ska bland annat reda ut om tech-jättarna medvetet hindrat mindre företag att etablera sig och därigenom stärkt sin egen position.

Det handlar om så kallade ”antitrust”-lagar, som ska hindra företag att bli för dominerande, och som har använts länge i USA, blanda annat på finansmarknaden, men som inte nyttjats lika flitigt när det kommer till teknikföretag.

Dagens förhör är också historisk då det är första gången ledarna för alla fyra teknikjättar ska vittna under samma förhör. Det är också första gången världens rikaste man, Amazons vd Jeff Bezos, ska frågas ut inför kongressen.

Googles vd Sundar Pichai kommer antagligen att få många frågor om företagets dominans på sök- och annonsmarknaden medan Apples vd Tim Cook kommer att få svara på frågor om Apples App store, och den kritik från utvecklare som handlar om orättvisor i processen, hur appar godkänns och den avgift Apple tar ut från företag som utvecklar mjukvara till iphone-användare.

Annons

Facebook Mark Zuckerberg har förhörts av kongressen tidigare och olika myndigheter har länge följt företagets aggressiva uppköpsstrategi – bland annat av Instagram, WhatsApp och nu senast Giphy – vilken gjort Facebook allt mer dominerande.

Andreas Swedberg

Relaterat
Annonsörer bojkottar Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!