Sansade svarta röster ifrågasätter Black Lives Matter

Sansade svarta röster ifrågasätter Black Lives Matter

Black Lives Matter-rörelsen i USA har protesterat mot strukturell rasism. Men rasismen i USA har aldrig varit så liten som i dag. Det menar den svarte amerikanske opinionsbildaren Coleman Hughes. Så vad är det egentligen som driver BLM?

Annons

”Jag kan inte se att detta borde inspirera till globala protester.” Det säger Hughes, som faktiskt har uppmärksammats av SVT. Han pekar också på att det inte ser ut att vara en slump att BLM tog fart ordentligt, då sociala media exploderade. NB Nyhetsbyrån skrev om honom igår.

Coleman Hughes är bara 24 år men har på senare tid blivit en känd opinionsbildare, vars kritiska åsikter kring Black Lives Matter-rörelsen har fått stor uppmärksamhet. Sannolikt för att han är en saklig och sansad röst i en tid när volymen på opinionsbildare annars är högt uppskruvad.

Det finns ytterligare några kritiska svarta debattörer som har hörts i media. De kallas förstås ”kontroversiella” av svensk skattemedia, men naturligtvis är de många fler än de verkar – och de står för den sansade tonen i debatten. De borde vara representativa för många svarta amerikaner.

Och vartefter BLM-rörelsen och dess svans alltmer börjar likna en militant rebellrörelse, lär än fler dra öronen åt sig.

Varför har BLM fått en så explosionsartad spridning? Varför börjar protesterna just nu, inför presidentvalet i USA? Vad är syftet med kravallerna? Vem ligger bakom, egentligen?

Hughes menar, att rörelsens bild av strukturell rasism i USA är förlegad. Det går tvärtom bra för svarta i USA, menar han. Och han pekar på att de flesta av dem som skjuts av polis faktiskt är vita. Men det är ändå några namn på svara som lyfts fram…

I vissa städer i USA begås 90 procent av brotten av svarta och latinos. Det säger Hughes. ”Vad skall polisen göra?!” Frågar han retoriskt. Låta bli att ingripa mot svarta brottslingar? Och han påminner om, att också svarta ringer polisen för att få hjälp.

Annons

Det är mycket symbolvärde i de protester som nu har spritts över västvärlden. Och en del av verksamheten verkar ha mindre med svartas rättigheter att göra, mer med att riva ned symboler för västerlandets historia och ställa till förödelse.

Det har talats om att kinesiska agenter skulle ligga bakom. Liksom att islamister utnyttjar rörelsen för att starta kravaller som tjänar deras syften. Det finns naturligtvis en poäng för vissa aktörer att slå mot USA och Europa och använda sig av den vanliga drösen av ”autonoma”, ”outlaws” eller helt enkelt vanliga nyttiga idioter.

I en västvärld där media domineras av vänstern, är det inte förvånande att vissa mänskliga megafoner för stor uppmärksamhet. Det är dock fullständigt oförlåtligt, att de sansade svarta röster som kritiserar BLM-haveriet inte får större spridning och i stort sett är hänvisade till sociala media.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!