AB Karl Hedin – skogen, jakten, vargen…

AB Karl Hedin – skogen, jakten, vargen…

I spåren av vargfrågan och vad som håller på att utvecklas till ett rent justitiemord har NB Nyhetsbyrån träffat företagaren och jägaren Karl Hedin. Vi ville höra hela hans historia och bakgrunden till den rättsprocess, som nu pågår. Hedin tog emot oss mitt i det område i Bergslagen som utgör basen för företaget AB Karl Hedin. Ett hundraårigt företag, vars historia hänger samman med skogen, jakten och vargfrågan.

Annons

”Nej, jag hatar inte varg – jag hatar inga djur”, säger Karl Hedin. ”Men jag förstår inte varför myndigheterna har tvingat på oss vargen. Den har förändrat livsbetingelserna för oss som bor och verkar här. Vi lever av skogen och jakten är ett livselixir och vi är rädda om våra familjemedlemmar hundarna. Men det förstår man inte i Stockholm.”

Karl Hedin börjar berätta om sin farfar och hans bror som startade verksamheten 1917. De var entreprenörer från trakten och slet hårt för att bygga starten på dagens miljardföretag. Basen för verksamheten var förtroende, ett handslag. De köpte skog och gav sig in i sågverksbranschen, lierade sig med traktens bönder och sågade upp deras virke. Samtidigt som de succesivt köpte skog i trakterna kring gränsen av Dalarna och Västmanland.

Karl Hedin den äldre – farfar till dagens namne – drev verksamheten tillsammans med sin bror och så småningom tog sönerna över. Ett arvsskifte på den tiden – runt 1960 – var dyrt. ”En entreprenör har ju sällan pengar i kassan att betala med – men man hittade ett sätt att undvika att betala hela arvsskatten”, konstaterar Karl Hedin den yngre. Hans far diversifierade verksamhet men ekonomiskt gick det dåligt under många år. Han koncentrerade då företaget och upprättade en budget för första gången i företagets historia. Detta var i slutet av 1960-talet.

”Men den tiden var konfiskatorisk med höga skatter, så min far blev till slut less på Sverige, sålde allt till mig och min syster Ulrika och flyttade till Storbritannien 1983. Vid köpet från far blev jag ensam ägare till bolaget AB Karl Hedin. På den tiden omsatte vi runt 180 miljoner kronor och den skog som bolaget nyligen inhandlat, köptes för lånade pengar.”

Karls syster Ulrika Hedin som bland annat köpte skog vid detta tillfälle inledde istället en karriär som ryttarinna i världsklass.

Idag omfattar AB Karl Hedin och Karl Hedins skogar närmare 40.000 hektar produktiv skogsmark i Sverige och därtill 9.000 hektar i Estland.

”Jag fick lära mig skogen från grunden i skogen – inte från skolbänken”, berättar Karl Hedin, som utbildade sig till civilekonom på 1970-talet. ”Jag var ute i skogen sedan barnsben. Min far var egentligen inte jaktintresserad annat än för representation, men jag blev det – och skogen fanns ju omkring oss.”

Annons

När Karl Hedin tog över på 1980-talet bestod ledningen av tre personer. Det var inte lätta att hitta passande ledningskapacitet för expansion. Man startade då en trainee-verksamhet som idag i huvudsak är hela ledningsstyrkan. Runt 1.000 personer jobbar i företaget som omsätter 4,7 miljarder och innehåller fem sågverk i både Sverige och Estland. Företaget äger emballagefabriker, takstolsfabriker och har 47 bygghandlare runtom i Mellansverige.

Och vad händer sedan med familjeföretaget? Karl Hedin är drygt 70 idag… Nej, han vet inte riktigt hur successionen ser ut. Men en av döttrarna är engagerad i verksamheten och ledningen ser bra ut.

”Sverige är i grunden ett bra land att driva företag i”, menar Hedin. ”Men staten pillar ständigt på äganderätten. Det gör att vi inte riktigt kan känna oss säkra i skogsnäringen. Många storstadsbor tycks ogilla att skogen avverkas och då skapas det sätt att förhindra avverkning. Att det är vårt levebröd tycks inte vara något hinder. Kanske beror det på att de är uppfödda i en värld där man bara får eller tar för sig. De skapar inte något, så som vi har lärt oss.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!