Kinesiska banker uppmanas byta från SWIFT till inhemskt banksystem

Kinesiska banker uppmanas byta från SWIFT till inhemskt banksystem

Bank of China säger att kinesiska banker borde förbereda sig för potentiella amerikanska sanktioner genom att öka användningen av sitt eget finansiella banksystem för gränsöverskridande transaktioner.

Annons

Enligt rapporten skulle ökad användning av det gränsöverskridande interbankbetalningssystemet (CIPS) istället för det belgiska baserade SWIFT-systemet också minska exponeringen av Kinas betalningsuppgifter på global nivå till USA.

I den rapport som ligger till grund för uttalandet, tittade man på potentiella åtgärder som USA kan vidta mot kinesiska banker.

Peking lanserade CIPS-system för clearing och avvecklingstjänster för fem år sedan för att hjälpa till att internationalisera användningen av den nationella valutans yuan. År 2019 bearbetade CIPS 135,7 miljarder yuan (19,4 miljarder dollar) per dag, som involverar 96 länder och regioner.

Bank of China säger att om USA skulle komma att vidta extrema åtgärder för att avskärma vissa kinesiska bankers tillgångar till dollarn, borde Kina istället överväga att sluta använda greenbacken som ankarvaluta för sina valutakontroller. Det har också rekommenderat att Peking utvecklar lagstiftning som liknar EU: s blockeringsstadga, som gjorde det möjligt för EU att upprätthålla handel och ekonomiska förbindelser med Iran trots USA:s sanktioner.

Relaterat
Vad är pengar och hur skapas pengar?

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!