Samtliga SL-passagerare i Kista saknade biljett

Samtliga SL-passagerare i Kista saknade biljett

I Kista utanför Stockholm hade ingen av passagerarna på de första kontrollerade bussarna giltig biljett, vilket företaget tar som bevis för att plankandet har ökat medan kontrollerna låg nere. Det skriver SVT.

Annons

Men många resenärer konstaterar irriterat att det inte går att registrera sin färdhandling på alla bussar. Enligt SL slipper man dock böter, om man har ett accesskort laddat med pengar.

”Finns det tillräckligt med pengar får man betala kontrollanten för bussresan i efterhand, om man inte har kunnat registrera kortet eller av någon anledning inte kunde köpa en enkelbiljett via appen i mobilen.” Det säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen på Region Stockholm.

Coronapandemin har varit dyr för SL. De säger själva, att de har förlorat 100 miljoner kronor i veckan på att plankandet har ökat samtidigt som resandet kraftigt har minskat. ”I maj noterades 70.000 plankare vid våra pendeltågsstationer, vilket är nästan en dubblering jämfört med förra året.” Det säger Keisu.

På 34 av Stockholms 50 pendeltågsstationer har personalen en så kallad plankarknapp som används för att notera tjuvåkare. I tunnelbanan har man inte samma system, utan där bygger uppgifterna på fysiska kontroller.

Förra året uppskattade man andelen fuskare till 4,2 procent av resenärerna. I april i år var andelen 5,7 procent. I maj hade den ökat ytterligare till 7,8. När det gäller bussar har SL ingen siffra på antalet plankare, men man tror att många fuskar där också.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!