Varning för tyska och italienska banker och dess skenande kreditförluster

Varning för tyska och italienska banker och dess skenande kreditförluster

Man utför nu varning om att kreditförlusterna i västvärldens banker skenar i coronakrisen. Det skriver TT.

Annons

Kreditförlusterna väntas bli cirka 1 000 miljarder kronor under första halvåret i år och för att hitta något liknande får man gå tillbaka till våren 2009.

Riskerna är störst i Italien och Tyskland, enligt Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Svenska banker är i utgångsläget betydligt mer lönsamma. Den varning som nu utfärdas gäller främst banker i eurozonen, då svenska banker klarar sig alltid betydligt bättre än europeiska konkurrenter i så kallade stresstester. Detta tyder på att de också klarar den typ av kris som nu råder, enligt Andreas Håkansson.

– Det spelar mindre roll hur mycket kapital du har. Det är lönsamhet som ska skydda bankerna, säger han. Fler konkurser, högre arbetslöshet

Förutom att europeiska banker har sämre lönsamhet står många av dem även inför en betydligt djupare recession – med fler konkurser och högre arbetslöshet – än den coronakris som de nordiska länderna är på väg in i, tror Håkansson.

– Risken för att det blir större problem finns på vissa ställen i det europeiska banksystemet, säger han.

TT: Kan du peka ut vilka länder eller banker som är sämst i klassen?

Annons

– Inte specifika banker, men den största lönsamhetsproblematiken finns i tyska och italienska banker. Då är risken större när det blir en ökning i kreditförluster.

Banker ska så snabbt det går att se en påtaglig risk för stora kreditförluster reservera belopp som täcker de kostnader som väntas. Men strategierna skiljer sig märkbart åt mellan banker och länder när det gäller hur detta hanteras i praktiken, även om regelverket (IFRS9) i princip är detsamma i alla västländer.

I USA, där lönsamheten i banksystemet generellt är hög, har bankerna när de rapporterat om andra kvartalet tagit i med råge när de gjort sina avsättningar. Medan europeiska banker, med överlag dålig lönsamhet, därav den varning som man nu gått ut med, är betydligt försiktigare, – med europeiska myndigheters goda minne.

Summerar man första halvårets kreditförluster, realiserade och befarade, i de fyra storbankerna i Sverige – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – landar man på cirka 17 miljarder kronor.

Tre av de fyra storbanker i Sverige har anammat den amerikanska strategin. Inte minst gäller det Nordea, som i årets två första rapporter har satt av nästan nio miljarder för att täcka kreditförluster.

– Det visar att man har styrka i balansräkningen, säger Andreas Håkansson.

Handelsbanken sticker samtidigt ut, med kreditförluster på bara lite drygt 600 miljoner hittills i coronakrisen.

– Jag tror inte det skiljer mycket i kreditkvalitet mellan de svenska bankerna, säger Håkansson.

– Handelsbanken kan ha rätt, att det blir väldigt lite kreditförluster. Blir det så får de andra bankerna stora återvinningar. Men blir det inte så – utan att det faktiskt kommer en ökning av konkurser och betalningsproblem under andra halvåret och nästa år – kommer Handelsbanken behöva ta mer kreditförluster än de andra bankerna framgent, tillägger han.Bakgrund: Kreditförluster på 1 000 miljarder på ett halvår

Storbankerna i Sverige har under årets två första kvartal sammanlagt satt av cirka 17 miljarder kronor för realiserade och befarade kreditförluster. Av den anledning säger man att den varning som har utfärdats inte främst gäller svenska banker.

Drygt hälften kommer från Helsingforsbaserade Nordea, som har tagit mest i kreditförluster hittills i år av de fyra stora bankerna i Sverige, på sammanlagt drygt 850 miljoner euro (cirka 8,8 miljarder kronor). SEB kvalar in på en andraplats med 4,2 miljarder i kreditförluster, medan konkurrenten Swedbank flåsar i hälarna med 3,4 miljarder.

Handelsbanken har i sina rapporter för årets första och andra kvartal bara satt av drygt 600 miljoner kronor för att täcka realiserade och befarade kreditförluster.

Även norska DNB Och danska Danske Bank kvalar in högt på listan över vilka banker som tar mest kreditförluster i Europa under första halvåret.

Slår man samman kreditförlusterna som väntas i de största brittiska, schweiziska och lägger till storbanker i resten av Europa väntas det i rapporterna för andra kvartalet tas kreditförluster på minst 23 miljarder euro (motsvarande cirka 235 miljarder kronor), rapporterar Financial Times med hänvisning till beräkningar gjorda av analytiker på den amerikanska storbanken Citigroup. Detta hamnar ovanpå kreditförluster på cirka 25 miljarder euro från samma banker under första kvartalet.

USA:s största banker har redan redovisat kreditförluster på 61 miljarder dollar (motsvarande 535 miljarder kronor) för första halvåret, enligt Citigroup.

Summa summarum väntas alltså storbankerna i väst under första halvåret redovisa realiserade och befarade kreditförluster på 117 miljarder dollar (över 1 000 miljarder kronor). Blir det en oväntat djup andra våg av coronasmitta i Europa kan det snabbt bli betydligt värre.

Andreas Swedberg

Relaterat
McKinsey: Hälften av världens banker är för svaga för att överleva en lågkonjunktur

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!