Googleägda Youtube stoppar all dansk musik

Googleägda Youtube stoppar all dansk musik

Youtube som ägs av Google meddelade igår på torsdagskvällen att man kommer plocka bort i princip all dansk musik från plattformen. Detta enligt ett pressmeddelande från upphovsrättsorganisationen Koda. Det skriver SvD.

Annons

Koda, som är Danmarks motsvarighet till svenska Stim, säger att alla låtar av musiker och artister som är anslutna till organisationen kommer att stoppas. Koda och Google förhandlar just nu om ett nytt ersättningsavtal, och detta sägs vara bakgrunden till varför videoplattformen väljer att plocka bort alla anslutna artister och dess låtar.

För att gå med på en tillfällig förlängning av avtalet medan förhandlingarna pågår har Google krävt att ersättningsnivån till upphovsmän under tiden ska minskas med närmare 70 procent. Detta enligt Koda.

Upphovsrättsorganisationen Koda uppger att man vägrade gå med på detta – då kom beskedet att Youtube ska stoppa dansk musik till dess att ett nytt avtal är på plats.

”Naturligtvis är Google väl medvetet om att de kan skapa enorm frustration både för våra medlemmar, genom att förneka dem åtkomst till Youtube, och de många danskarna som använder Youtube dagligen. Youtube hoppas på det sättet kunna driva igenom ett avtal där de kan diktera alla villkor”, säger Kodas mediedirektör Kaare Struve i pressmeddelandet.

Andreas Swedberg

Relaterat
Google hjälpte Clinton i valet 2016 – bekräftas av Clintons mejl

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!