Coronaeffekten utraderad för Löfven och S

Coronaeffekten utraderad för Löfven och S

Coronaeffekten syns inte längre för regeringen. I Aftonbladets/Demoskops senaste väljarbarometer tappar Socialdemokraterna 1,2 procentenheter. Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren. Detta kan ses som början på en normalisering i opinionsläget.

Annons

Den positiva Coronaeffekten ser ut att ha avtagit för Stefan Löfven och hans partikamrater. ”Vi börjar röra oss tillbaka till läget före Corona, men det går lite långsammare än vi hade trott.” Det säger Peter Santesson, Demoskops opinionschef.

S försvagas nu i väljargruppen män och övre medelåldern – det är nyckelgruppen hos Sverigedemokraterna, som också ökar med 0,8 procentenheter i denna mätning. Det är lika mycket som Moderaterna ökar. SD och M ökar mest i mätningen.

En annan av mätningens förlorare är Miljöpartiet som med 3,4 procent hamnar under riksdagsspärren. Partiet säger, att man ser allvarligt på siffrorna och opinionsläget och man är inte nöjd med att inte få ut sin egen politik. Läget känns tufft, menar MP.

Även Liberalerna ligger under spärren – på 3,3. De ökar dock något i denna mätning. Centerpartiet ökar en del och Vänsterpartiet tappar.

Peter Santesson menar, att frågor som migration, lag och ordning samt lagen om anställningsskydd (LAS) inte har fått samma utrymme under Coronapandemin, men att de nu har tagit mer plats i debatten.

Ser man på de olika blocken, konstaterar vi att M, KD och SD får en ledning med nästan fem procentenheter över S och V stödda av Centern. I det scenariot försvinner alltså MP och L ur riksdagen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!