Tintin i Kongo – marknadsföring för ett sargat land

Tintin i Kongo – marknadsföring för ett sargat land

”Tintin i Kongo” har blivit något av en symbol för kulturetablissemangets klåfingrighet. Den slängdes ut från Kulturhusets bibliotek i Stockholm 2012. Numera betraktas den antingen som paria – eller av bibliofiler som en raritet. Men i Kongo är boken och Tintin en stor tillgång och marknadsförare.

Annons

I det sönderslitna landet mitt i Afrika har man större problem än att diskutera kolonialism och rasism i ett seriealbum. Tintin har istället bidragit till att visa något positivt av Kongo, som annars mest förekommer i negativ nyhetsrapportering.

Mycket av det spektakel, som vi ägnar oss åt i västvärlden idag, ses med oförstående ögon av afrikanerna. Vad tjänar det till? För oss västerlänningar handlar det nog mest om att stilla vårt eget dåliga samvete än att göra något för svarta i Afrika.

NB Nyhetsbyrån har vistats mycket i Afrika och hittills inte mött någon svart afrikan som haft genuin förståelse för alla de krumbukter vi ägnar oss åt i syfte att ”inte vara rasister”. Visst har man uppskattat vårt stöd i frigörelseprocessen, men det navelskådande vi sysslar med idag är dem helt främmande.

Varför finns ni européer inte kvar i Afrika? Nu har kineserna istället tagit över… Det hör vi ibland från våra källor på plats.

Människor i Kongo, Zimbabwe eller var man nu befinner sig reagerar helt enkel annorlunda än vi gör. En sak är ju rent förtryck och rasism, vilket naturligtvis förkastas av alla vettiga människor oavsett hudfärg. Men att inte våga nämna saker vid dess rätta namn möts bara av oförstående.

Och även rasismen mot vita i delar av Afrika väcker olust hos många svarta. Inte minst av det skälet att man vet att vita farmare och företagare ger jobb. Försvinner de till andra delar av världen, innebär det bekymmer för många människor.

På sina håll saknar man – paradoxalt nog – till och med även kolonialmakterna, eftersom dessa många gånger gav en stabilitet. Visst vore det grovt felaktigt att tro att afrikaner längtar tillbaka till kolonialtiden. Men för en del hägrar ändå en tid före uppslitande inbördeskrig.

Annons

Om detta rapporterades faktiskt i Sveriges Radio för några år sedan från f d franska Kongo.

Och kongoleserna av idag är förstås pragmatiska nog att inse att Tintins äventyr i landet på 1930-talet sätter Kongo på kartan. Våra europeiska funderingar skakar man på huvudet åt. Ja, ibland betraktar man dem som någon form av försök till mental nykolonisering.

Kongo idag är – liksom det har varit sedan krisen runt 1960 – sönderslitet av olika ekonomisk-politiska intressen. Landet är enormt rikt på tillgångar och externa intressenter lär inte sluta att försöka komma åt dem. Det kommer inte att bli total fred i Kongo.

Kongoleserna ser därför betydligt större problem än ett seriealbum, vars huvudperson och hans lilla vita hund faktiskt ändå ger en illusion av positiv stabilitet. Ett sammanhang. En länk till något bättre och säkrare. Något annat än inbördeskrig, mord och våldtäkter.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!