Viktigt fredsavtal förtigs av Sveriges ynkliga regering

Viktigt fredsavtal förtigs av Sveriges ynkliga regering

Genom medling av USA:s president Donald Trump undertecknades i torsdags ett viktigt historiskt fredsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten. Detta är en stor nyhet världen över med många positiva kommentarer från tunga statsmän. NB Nyhetsbyrån skrev om det tidigare.

Annons

Det är det tredje fredsavtalet Israel sluter med ett arabland. Tidigare har man slutit fred och upprättat diplomatiska förbindelser med Egypten och Jordanien. Detta tredje avtal kan bana väg på Arabiska halvön. Det finns en gemensam fiende: Iran.

De svenska kommentarerna i skattemedia – SVT – förbigår snabbt Trumps roll, även om han nämns i förbifarten. Däremot tycker man att det är viktigt att lyfta fram vad palestinierna tycker. Och den talesperson för PLO som SVT grävt fram är – inte oväntat – negativ. Andra vänstermedia talar om ”svek” från Förenade Arabemiratens sida.

Så låter det i Sverige.

Men Aljazeera fångar upp några kommentarer från Europa:

Tyskland välkomnar det ”historiska” avtalet mellan de båda parterna. Tyske utrikesministern Heiko Mass säger, att normaliseringen mellan de båda staterna är ett viktigt led i fredsprocessen i regionen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovordar överenskommelsen som ”enormt goda nyheter”, eftersom denna visar vägen mot ett fredligare Mellanöstern.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian  kallar avtalet ”ett positivt steg”. Detta bereder vägen för israeler och palestinier att tala med varandra i syfte att bilda två stater. ”Den enda möjligheten” att nå fred i Mellanöstern, menar fransmännen.

Annons

Sveriges regering har inte sagt någonting . I alla fall inget som har återgivits i mainstream-media, där man mer har ägnat sig åt att lyfta fram udda palestinska reaktioner av negativt slag.

Och säger man inget eller väldigt litet om fredsavtalet i sig, nämner man förstås absolut ingenting om Donald Trumps insats, vilken anses ha stärkt den sittande presidenten inför valet i höst.

Det är som om fredsavtalet – där de utskällda parterna Trump och Israel varit drivande – passar illa med Löfven-regeringens stereotypa bild.

Sverige är verkligen en liten grumlig ankdamm med obegriplig utrikespolitik och en skara ynkliga politiker vid rodret.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!