Kulturmordet på Botkyrka

Kulturmordet på Botkyrka

S:t Botvids kyrka – Botkyrka – har legat där sedan 1100-talet. Det flesta av oss har sett kyrkan, vid Stockholms södra infart längs E4:an. I ständigt dån av trafiken. Nu hotas hela miljön ännu mer av logistiklador, flervåningshus och tung trafik.

Annons

Bygget av Västerleden eller ”Förbifart Stockholm” under Mälaren har bidragit med de enorma grus- och stenmassor som numera täcker åkermarken öster om kyrkan. Och västerut över fälten har Svenska kyrkan, som äger marken, givit klartecken för omfattande bostadsbebyggelse.

Men värst är nog projektet kring den så kallade Södra porten, som hotar att ödelägga hela den återstående miljön kring den urgamla infartsvägen mot Stockholm och en av Mälardalens äldsta och historiskt sett viktigaste kyrkobyggnader.

Peter Kadhammar som är krönikör i Aftonbladet uppmärksammade vad som håller på att hända:

”Bredvid kyrkan ligger en miljon ton schaktmassor, spill från bygget av Förbifart Stockholm som består av 18 kilometer tunnlar där bilar ska susa fram från år 2030.

Så bredvid den fridsamma kyrkan där en oxel skuggar gamla gravstenar har det uppstått en öken av sten och grus.

Snart kan hangarerna för nätföretagens alla köksprylar, kläder, heminredningsdetaljer, datorer, solglasögon, barnsängar, smink, dammsugare, klockor, hörlurar, telefoner, japanska träpussel, tandborstar, tuschpennor, luftrenare, verktygslådor och miljoner andra prylar resa sig över nejden. Inne i staden dör butikerna.

Öknen ägs av byggföretaget Skanska och Botkyrka kommun gemensamt i ett bolag som heter Södra Porten. Namnet är en smula romantiskt. Motorvägen ligger bredvid och detta ska bli södra porten in till huvudstaden. Namnet för tankarna till medeltidens städer med murar och portar.

Annons

Den gamla stenkyrkan är riktig medeltid anpassad till vår tid: Töm bilen själv, säger en skylt vid parkeringen.

Bredvid kyrkogården har man byggt en skyddsvall mot motorvägens buller men dånet från bilarna hänger ändå som ett klippblock över den 900-åriga byggnaden, den stora oxeln och gravstenarna.         …                                                                                  Lyfter man blicken och tittar åt öster ser man stenöknen och bortom den Shells gulvita skylt och McDonalds gulröda. Där sköts en tolvårig flicka till döds 03.30 en söndagsmorgon för snart tre veckor sedan.”

Det här är en känslig historisk miljö – vår historia – som redan är hårt ansatt av bebyggelse och trafik.

Vägen in mot Stockholm har gått förbi kyrkan – byggd till minne av det lokala helgonet S:t Botvid – sedan medeltiden. Det här är rika kulturbygder med järnåldersgravar och gamla herrgårdar.

Mariebergskakelugnarnas tillskyndare, gustavianen Johan Liljencrantz, har sitt gravkor på kyrkogården. I trakten ägde han Norsborgs fina herrgård, som brann – eller brändes(?) – ned ifjol. Men också Fittja herrgård och längre västerut Sturehof.

Snart får de sannolikt ett stort logistikcentrum i grannskapet. Till stor sorg för många av människorna som bor här och kämpar för sin hembygd.

Politikerna duckar dock kring frågan och representanter för kommunen och markägaren Skanska pratar om ”hållbarhet, kulturhistoriska värden, dialog, medborgarinflytande och långsiktighet”.

Det brukar heta så när man planerar att skövla en gammal känslig kulturbygd. Vi ser det i Stockholm, vi har det just nu aktuellt även i städer som Norrköping eller Sundsvall.

Men nu handlar det om Botkyrka. Ett urgammalt kulturområde som bebyggdes med miljonprogram på 1970-talet och idag desperat försöker motivera ett handels- eller logistikcentrum med att det skulle ge social stabilitet till kommunen.

Enorma hangarer av lättmetall utan fönster där miljoner prylarna från Asien förvaras i väntan på att köras ut till kunden. Det är vår framtid. Det är också kulturmordet på Botkyrka.

Den enda som lär bevittna detta och se facit är den gamla stenkyrkan. S:t Botvids kyrka. Vår dåtid. Vår historia. Den överlever gissningsvis logistikladorna och höghusen. Den kommer att kunna stå i tusen år till.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!