Danmark – ett skarpare rättsväsende än Sverige

Danmark – ett skarpare rättsväsende än Sverige

Mustafa Panshiri och Hanif Azizi – båda med bakgrund i svenska polisen – jämförde för några dagar sedan det klena svenska rättsväsendet med det skarpare danska. NB Nyhetsbyrån återgav deras debattinlägg i sammandrag.

Annons

En viktig poäng hos Panshiri och Azizi – som båda har haft möjlighet att jämföra Danmark och Sverige – var att danskarna sätter sig in i hur brottslingen tänker och anpassar rättsväsendet till det.

Vi svenskar när däremot någon form av önsketänkande och tror, att alla brottslingar egentligen vill vara laglydiga.

Så är det knappast. Och denna brist i det svenska rättsväsendet får även bäring på hur polisen agerar. Många är vi som skämtat om ”polisfika” med stenkastande bus. Men det ligger i linje med hur rättsvårdande myndigheter vill att polisen agerar.

Sverige har sedan 1960-talet en annan inställning än omvärlden. Den har inte visat sig vara speciellt effektiv.

Och den håller inte med en allt råare och grövre brottslighet som helt enkelt fattar det rationella beslutet att ägna sig åt kriminalitet istället för en lagligt tillvaro.

Nu dömer Danmark den s k Dödspatrullens medlemmar – alla från Sverige – till stränga straff. I Sverige fick de hållas och kunde ägna sig åt beställningsmord, som var affärsidén.

Ett annat exempel är detta: För ett år sedan dömdes en  24-årig man från Syrien till 60 dagars fängelse och därefter utvisning. Han hade kastat sten på en dansk politiker vid ett torgmöte i Viborg.

Annons

I Danmark förstås. Detta hade knappast blivit verklighet i Sverige.

Ärendet skildrades då i danska Nyheder TV2. Åklagaren sade sig vara nöjd med domen, som gick i linje med hennes yrkande. Den åtalade erkände sig också skyldig. Han utvisades på sex år.

Vad hade hänt i Sverige? En kram? En klapp på axeln? Förmildrande omständigheter eftersom målet för stenkastningen var den provokative partiledaren Rasmus Paludan som leder Stram kurs?

Hur det än hade förhållit sig med den saken är det ett sorgligt kapitel i sig att vi ens spekulerar kring det. Och att svenskt rättsväsende – utarbetat för en annan tid – inte biter ifrån. Ordentligt.

Det skadar oss alla. Och vi tröttnar. Medborgare som poliser. Och – om man så vill – är det även illa för brottslingarna som lugnt kan fortsätta med sin kriminella verksamhet.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!