Korruption: Familjerna som styr medierapporteringen i Sverige

Korruption: Familjerna som styr medierapporteringen i Sverige

Råder det korruption inom media-Sverige? Det tycks som så efter den genomgång som journalisten Julia Caesar presenterar i ett nytt klipp av Youtubekanalen Swebbtv, där hon presenterar hur olika familjedynastier styr inom public service.

Annons

”I Sverige får man inte vara nationalist!” Det låter inte skrämmande, utan tvärtom fint i mina öron. Jag, och många med mig, eftersträvar ett samhälle där nationalitet och kulturtillhörighet ska vara oväsentliga faktorer i ett större, globalt sammanhang.

Fanny Hedenmo, dotter till Anna Hedenmo, jobbar som utrikeskorrispendent för Sveriges Radio. Det är knappast en slump. År 2012 kallade sig Fanny för människorättsaktivist, och publicerade en artikel med rubriken ”Därför vägrar jag att älska mitt land” som hon avslutar med orden: ”Nej, jag behöver inte älska Sverige”.

Prestigefyllda och välbetalda jobb inom public service går i arv. Svenskar i allmänhet är inte medvetna om de släktkopplingar som finns inom public service i Sverige och de familjedynastier som genomsyrar medieproduktionen i vårt land. Omkring 8,5 miljarder kronor årligen drivs in från skattebetalarna för att hålla igång Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

Kent Asp på Göteborgs universitet genomförde en undersökning år 2005 som visade att nästan var fjärde journalist, cirka 25%, sympatiserar med Miljöpartiet. En färsk undersökning av journalisters politiska hemvist i Sverige och Norge, som genomförts av den norske statsvetaren Jan Erik Grindheim, och nyligen publicerats i Svenska Dagbladet. Den visar att var tredje svensk journalist, 32%, idag skulle rösta på Vänsterpartiet, Sveriges gamla kommunistparti. Även denna undersökning bekräftar opinionsmediernas slagsida åt vänster.

Två tredjedelar, 70,7% av svenska journalister, sa att de kommer rösta på något av partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet om det var riksdagsval idag. Vänsterpartiet med 32% stöd, var det största parti i undersökningen. Den så kallade högeroppositionen, får bara 10% stöd av svenska journalister. Trogna sina ideal, håller journalisterna i Sverige åsiktskorridoren i sitt järngrepp.

Familjen Stenholm kan stoltsera med tre generationer Stenholmare i rad på uppburna positioner inom public service, vilket tordes vara ett rekord. Farfar Uno Stenholm jobbade på tidningarnas telegrambyrås radioredaktion, mellan åren 1938-1975. Under andra världskriget och åren därefter var han en av Sveriges mest kända radioprofiler. Hans son, Olle Stenholm, hade en lång rad prestigefyllda tjänster inom media – Dagens Nyheter, Sveriges Radio-Ekot, SVT Rapport, SVTs korrespondent i Moskva, korrespondent i Washington, chef för Ekot-redaktionen, ordförande för publicistklubben och allmänhetens pressombudsman. Olle Stenholms dotter, 1971, heter Sara Stenholm Pihl, och är sen 2007 programledare för God morgon världen i Sveriges Radio. Hon kan också höras i USA-podden.

Cecilia Uddén, Utrikeskorrespondent i Mellanöstern, pratade i Sveriges Radios sommarprogram 2011, där hon passade på att spela en låt med titeln ”We spit on SD”, med rappsång av sönerna Edgar och hans lillebror Artur. Kan man kalla det för politisk opartiskhet av SR eller klingar det korruption utifrån svenska journalisters politiska hemvist?

Randi Mossige-Norheim sägs vara en av Sveriges Radio mest vänsterradikala journalister som tjänstgjord i bland annat Studio 1 och programmet Konflikt. Nu går dottern Tea Mossige-Norheim i mammas fotspår då hon numera jobbar på Expressen. Tea har tidigare jobbat på TV4-nyheterna och P4 Stockholm.

Annons

Per Svensson jobbar för tillfället på Dagens Nyheter. Innan dess var han Senior Columnist på Sydsvenska Dagbladets kultursida. Han har också varit kulturchef och reporter på Expressen under mer än 20 år. Dottern Amanda Svensson är författare och kulturskribent på pappas gamla tidning Expressen. Den 18e januari 2015 kungör hon dramatiskt på Expressens kultursida: ”Farväl Sverige”, där hon deklarerar att hon ska flytta till London på obestämd tid eftersom Sverige har blivit så hemskt sen Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 och fördubblade väljarstödet 2014. Hon erkänner också att hon varit ute och demonstrerat mot Sverigedemokraterna inför valet 2010.

Prestigefyllda och välbetalda jobb inom public service gränsar till korruption. Alltså att jobb går i arv där utrymme och makt fördelas till familjemedlemmar. På så sätt kan journalistfamiljer och medieklaner säkra att deras politiska åsikter lever vidare och fortsätter att kolporteras ut till svenska folket. Det är ett sätt att garantera maktinnehav in i framtiden och korruption i dess vidrigaste form, när public service ska vara opatiska.

”Att få en anställning på Sveriges Radio eller SVT är som att vinna på Lotto. Du kan sitta där och dricka kaffe i 30 år och producera undermålig journalistik. Det ska så mycket till innan någon lyfter bort dig” – Jens Ganman, som har frilansat för Sveriges Radio och SVT i många år.

Andreas Swedberg

Relaterat
Svensk korruption värst i Skandinavien

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!