Vreta kloster: Unika fynd från 1000-talet

Vreta kloster: Unika fynd från 1000-talet

När man skulle gräva ner ledningar utanför Vreta kloster norr om Linköping, hittade man mängder av skelett. Benknotor som grävmaskinisterna träffade på visade sig vara människoskelett från 1000-talet. Det skriver SVT.

Annons

Troligen ligger det ett par tusen skelett på denna begravningsplats utanför klosterområdet i Vreta. Detta enligt Arkeologerna, konsultföretaget som har gjort utgrävningen och som är en del av Statens historiska museer.

Av de omkring 70 gravarna som arkeologerna blottlade undersöktes 19. De övriga 50 gravarna täcktes över och ledningen drogs en annan sträckning.

Gravläggningarna på den här platsen har skett under en kort tidsrymd, trots att det enligt arkeologerna sammanlagt rör sig om ett par tusen gravar.

Det finns inget annat känt skelettmaterial i Östergötland, möjligen inte i resten av Sverige, som är så avgränsat i tid till 1000-talet och arkeologerna hoppas nu kunna fortsätta undersökningen.

För 100 år sedan hittades flera olika gravmonument från 1000-talet när kyrkan i Vreta renoverades. Sedan har det gjorts många fynd på området. Denna upptäckt var slumpmässig och oväntad och den vänder upp och ner på mycket av forskningen kring Vreta kloster.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!