”Stoppa invandringen om ni vill stoppa gängkriminaliteten”

”Stoppa invandringen om ni vill stoppa gängkriminaliteten”

”Vi vet vilka de är, vi känner dem, men ändå kan dessa ’snorungar’ upprätta olagliga vägspärrar, hålla möte i lyxiga Posthotellet, kidnappa och misshandla en skolanställd efter att ha larmat polisen. Gängkonflikten är uppenbarligen allt annat än under kontroll”. Det skriver fotbollstränaren, lärarvikarier och spårvagnsförare Tito Rojas i Göteborgs-Posten. Här nedan hans något förkortade inlägg:

Annons

”Jag kom till en tryggt Sverige 1987. Då möttes jag av ett fortfarande välfungerande samhälle, arbetslösheten var under två procent, det fanns inga lås på cyklar, inget mynt på kundvagnar, folk lämnade dörrarna olåsta med skorna utanför dörren.

Men vad hände sedan? Sverige började sakta men säkert förändras, kommunaliseringen av skolan under Göran Persson, friskolereformen under Carl Bildt, Sveriges inträde i EU – den nyliberala eran hade börjat. Sverige lade om kursen från ett solidariskt samhälle till ett individualistiskt, marknaden skulle lösa alla problem.

I Göteborg leder vi den nyliberala ligan som en av kommunerna som privatiserar mest. Och vi är Sveriges mest segregerade stad. Lägg till den ansvarslösa migrationspolitiken som lade grunden för den segregation som delvis är orsaken till de problem vi ser nu.

Jag har sett genom åren genom mitt arbete som ledare inom idrotten och som vikarierande lärare i skolorna i förorten hur nedmonteringen av välfärden har förändrat samhället negativt och hur en skamlös migrationspolitik har spätt på de problem vi ser nu.

Jag tycker ibland att man är så mesig i Sverige att man inte vågar ta tjuren vid hornen, alla är så bra, alla gör sitt bästa, alla är så duktiga, man är så rädd för att säga sanningen högt. Om vi ska ta itu med kriminaliteten måste vi börja tala sanning och säga som det är så vi kan sätta in rätt åtgärder.

Vilka är det som ligger bakom det grova våldet? I media kan man läsa att unga män står för det grövsta våldet, vilket är helt sant. Men jag skulle lägga till unga män med invandrarbakgrund. Varför är det så? Vad är det som har gått snett för dessa ungar?

Jag har genom åren i och med idrotten kommit i kontakt med denna verklighet i förorten och sett mönstren; arbetslöshet, stora barnkullar, trångboddhet, klanmentalitet, en religiositet som många gånger är skadlig för barnen och ibland en total avsaknad av intresse för det nya landet hos föräldrarna. Vi måste börja ställa hårda krav på nyanlända.

Annons

Häromdagen fick jag köra några 8-9 åringar till en fotbollsmatch i den klubb jag är verksam. På väg dit bjuder jag ungarna till fotbollsträning på söndag klockan ett men då får jag höra att de inte kan eftersom de ska på koranskola från nio till ett i Hammarkullen.

Killarna är från Tynnered, då frågar jag hur de tar sig dit. Svaret blir: mammorna följer med. Då slår mig tanken, mammorna anstränger sig för att ta sina barn till en koranskola på en söndag, en resa på drygt en timme, vänta i fyra timmar för att sedan resa tillbaka hem. Men jag har aldrig sett dem på en träning eller match.

Idrotten har en viktig funktion i dessa tider, men den gamla idrotten, den fostrande, den demokratiska idrotten, den har våra politiker nästan lyckats utrota i våra mest utsatta områden där den behövs som mest.

Idag tävlar våra politiker om att erbjuda hårdast tag mot kriminella, skärpta straff, fler poliser etc. Men mest för att få rösterna i valet och när makten är uppnådd kan de fortsätta med samma politik som tidigare.

Vi måste reflektera kring hur den extremt liberala politiken som förts har ökat ojämlikheten och som har gjort så många unga kriminella. Till att börja med tycker jag att vi måste satsa på att den svenska kulturen ska stärkas i förorterna. Och vi måste få ungdomar att förstå att varje gång de tar droger bidrar de till gängkriminalitet.

Sverige måste också stoppa invandringen tillfälligt, vi måste kunna ta hand om dem som finns nu. Vi måste se till att bygga billiga hyresrätter, alla har inte råd att köpa en bostad. Slutligen behöver vi lyssna på polisen och ge dem verktyg för att kunna angripa kriminaliteten mer effektivt.

Tito Rojas”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!