Norrköpings (s)tarke man avgår från kommunledningen

Norrköpings (s)tarke man avgår från kommunledningen

Lars Stjernkvist (s), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, avgår. Det meddelade han på morgonen på sin Facebooksida. Avgången väcker hopp hos många, men också ett stänk av vemod. Norrköping blir en profil fattigare. I flera avseenden.

Annons

Han skriver:

”Det är dags att gå vidare i livet.

Det här inlägget hade jag tänkt skriva för ett tag sedan. Men jag blev försenad, först på grund av svåra förhandlingar om ny järnväg, sedan av pandemin.

Nu är det emellertid dags låta någon annan ta över som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Som politiker blir man aldrig klar. När ett problem är löst dyker det genast upp nya. Därför är det viktigt att själv veta vad man vill med sitt uppdrag.

Jag hade tre tydliga ambitioner när jag tillträdde. Viktigast var att bidra till förbättrade skolresultat, en mer jämlik skola. För det andra ville jag bidra till att Norrköping tar för sig mer. Höjer huvudet. För det tredje ville jag medverka till att bryta upp blockpolitiken…”

Stjernkvist avslutar:

Annons

”Nu ska mitt parti nominera en efterträdare. Och jag ska söka nytt jobb. Nej, jag vet inte vad jag ska göra.

Det enda jag vet är att jag tänker fortsätta bry mig och engagera mig. Hoppas hålla kontakten med många. Och få lite mer tid för dem som står mig närmast.”

Det har spekulerats på morgonen om orsakerna till Lars Stjernkvists avgång. Håller ”regeringskonstellationen” – den av oss kallade ”fyrkanten” – på att spricka? Det trodde någon.

Mest handlar det nog ändå om att Stjernkvist behöver lämna plats åt någon annan. Det är två år till valet, Stjernkvist har visserligen inte passerat pensionsgränsen men han har aviserat, att det inte skulle bli fler mandatperioder. Partiet vill skola in någon ny.

Lars Stjernkvist är gammal rikspolitiker och var några år partisekreterare under Göran Persson. Han är en rätt typisk ”gråsosse” och har fört en pragmatisk politik i Norrköping – tillsammans med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Han har varit omtyckt och respekterad av både vän och motståndare. En hygglig person som visserligen har haft starka politiska nypor men alltid har haft ett glatt ansikte även mot sådana som definitivt inte delar hans politiska uppfattning.

Men han har också kritiserats lokalt i Norrköping, bland annat för att envist driva på den fullständigt otidsenliga och hänsynslösa utbyggnaden av ett logistikcentrum på Sveriges finaste och mest produktiva jordbruksmark.

Vad en efterträdare kan komma att prioritera blir intressant att se. Sannolikt kommer väl Lars Stjernkvist – pensionär eller ej – att finnas kvar i kulisserna och styra med partiet och den som kommer härnäst. Vi har svårt att se annat…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!