Danmark: Gängkriminaliteten minskar – hårdare straff gav resultat

Danmark: Gängkriminaliteten minskar – hårdare straff gav resultat

 

Annons

Danmark har minskar antalet gängkriminella med en tredjedel sedan 2013. Landets gängstrategi lyfts fram i den svenska debatten. Hårdare straff ser ut att vara lösningen. Det rapporterar TT. 

Dansk polis registrerar sedan lång tid tillbaka de personer som anses kunna knytas till kriminella gäng. Vid förra årsskiftet var antalet nere på 1.133 personer – en minskning med mer än 600 på sju år.

Hårdare straff har varit den röda tråden i alla de åtgärdspaket som från 2009 och framåt har lanserats mot kriminella gäng. Om ett grovt brott kan kopplas till en gängkonflikt kan ett dubbelt så hårt straff utdömas.

”Gängen bakom galler” var namnet på det senaste åtgärdspaketet, 2017, och vid årsskiftet satt en tredjedel av Danmarks identifierade gängkriminella i fängelse.

Dansk polis publicera inte mycket statistik över gängmord, men 2018 dödades tre personer i Danmark i kniv- eller skjutvapendåd. Samma år var det tolv dödsskjutningar bara i Malmö och totalt 45 i Sverige.

”Det verkar ju som att hårdare straff har en effekt, men samtidigt så har vi inte löst gängproblematiken i Danmark. Konfliktsituationen böljar upp och ner.” Det säger Erik Christensen vid Det kriminalpræventive råd, Danmarks motsvarighet till BRÅ.

”Vi måste stå på två ben. Ja, vi måste bestraffa hårt av hänsyn till den allmänna rättskänslan i samhället när kriminaliteten blir hårdare och våldsammare. Men vi måste också arbeta förebyggande så att färre barn och unga dras till de här gängen.”

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!