Drygt två miljoner på hbtq-certifiering – inte värt pengarna menar Prideambassadören

Drygt två miljoner på hbtq-certifiering – inte värt pengarna menar Prideambassadören

Region Gävleborg har hittills hbtqi-certifierat sin personal för drygt 2,1 miljoner kronor. Men den utbildningen borde vara en självklarhet och ingå i regionens egen likabehandlingspolicy. Det anser Gävle Prides ambassadör Lars-Åke Wilhelmsson, enligt SVT.

Annons

”Som gay tycker jag att RFSL gör fantastiska saker. Men jag hade ingen aning om att det var så här dyrt, jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar.” Det säger Wilhelmsson.

Sedan 2016, efter ett majoritetsbeslut i regionfullmäktige, har delar av regionens verksamheter hbtqi-certifierats av RFSL, t ex  koncernledning, kommunikationsenhet och utvecklingsavdelning. Det är en utbildning som under fyra halvdagar lär ut hur man förbättrar arbetsmiljö och bemötande ur ett hbtqi-perspektiv.

Att certifiera 50 personer kostar 250.000 kronor. Hittills har regionens nota landat på 2.119.000 kronor och högre kostnader väntar, eftersom verksamheterna måste omcertifieras vart tredje år.

”Två miljoner kan låta mycket, men det här berör väldigt många personer, så det är absolut värt det.” Det tycker regionrådet Fredrik Åberg-Jönsson (V) som också är ordförande i regionstyrelsens personalutskott.

Wilhelmsson håller inte med: ”Man skulle hellre lägga de pengarna på att stärka likabehandlingsprogrammet och på någon som var mer engagerad på varje arbetsplats.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!