Grekiskt migrantläger upp i lågor – misstänkt start efter upplopp

Grekiskt migrantläger upp i lågor – misstänkt start efter upplopp

Greklands största flyktingläger Moria på ön Lesbos har evakuerats till följd av brand. Enligt räddningstjänsten rörde det sig först om spridda bränder i och runt lägret men nyhetsbyrån AFP skildrar att nästan hela lägret står i lågor. Det skriver SVT.

Annons

Den grekiska nyhetsbyrån ANA konstaterar, att branden startade efter ett upplopp av asylsökande, vilka hade isolerats sedan de testats positivt för Coronavirus eller haft nära kontakt med någon smittad.

Nyhetsbyrån AP rapporterar däremot, att de isolerade befinner sig utanför lägret på en plats som inte har påverkats av branden.

Omkring 12.000 personer bor i och omkring lägret. Enligt Stratos Kytelis, borgmästare i öns största stad Mytilene, vaktar polisen ”fler än 12.000 migranter på en motorväg”. Från grekisk sida är man rädd för Coronaspridning.

Det har ännu inte kommit säkra uppgifter om branden verkligen har anlagts, men enligt brandmän och polis som AP har talat med, har brandmännen ”mött motstånd” från några av de boende på lägret.

Migranter har givit sig av upp i bergen  och in i byar och polisen försöker samla ihop dem. Grekiska regeringen håller nu krismöte med armé och polis.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!