”Många saknar svar kring den ökande osäkerheten i samhället – vi försöker ge dem”

”Många saknar svar kring den ökande osäkerheten i samhället – vi försöker ge dem”

Anders Königsson är radiojournalisten som märkte hur samhällsförändringarna skapade ett behov av Trygghetspodden. Efter år av resor bland annat till Sydamerika och Afrika insåg han att vi snart skulle få samma problem i Sverige. Och att människor behövde tala om dem och lyssna på andra. NB Nyhetsbyrån talade med honom – och lyssnade.

Annons

Du är alltså journalist i botten och drog igång Trygghetspodden?

Ja, jag är radiojournalist, har jobbat på Sveriges Radio – som frilanskorrespondent på både P1 och P3. Mycket med samhällsreportage och det blev väl bakgrunden till min idé om Trygghetspodden. Jag reste, träffade mycket folk, inte minst i Sydamerika, som delvis har mycket hög brottslighet.

Människor där anpassar ofta sina liv på grund av det. De går ut i enkla kläder, bär inte dyra klockor eller smycken och går inte ute när det blivit mörkt utan åker bara bil. Utifrån hur samhället utvecklades i Sverige insåg jag att vi skulle riskera att få samma mönster här, vilket vi delvis tyvärr också redan börjar få.

Du var nog förutseende. Det har tagit lång tid för många att inse vad som håller på att hända…

Man måste ha varit ute och sett sig om i världen för att förstå. Utblickarna i framför allt Sydamerika och Afrika har varit nyttiga lärdomar och jag har kunnat intervjua människor på plats.

Varför gör du just en podd om detta?

Det finns ett stort medialt tomrum i Sverige, inte minst vad det gäller samhälls- och trygghetsfrågor. Många har saknat svar kring det som sker. Och det är viktigt att människor får tala om detta – och tala klart. Med en podd kan man fördjupa sig.

Annons

Men vilken är själva affärsidén?

Trygghetsfrågor – inre och yttre säkerhet. Jag träffar människor som jobbar inom exempelvis både Polisen och Försvarsmakten. Sedan tjänar jag pengar på annonser.

Hur kommer du att utveckla idén?

Jag kör min podd men det blir även mer och mer video och bilder i sociala media som kompletterar podden. Jag kommer också att jobba alltmer ute på fältet, inte bara inifrån en studio. Nu har jag precis kört igång en serie om jägarförbanden i Försvarsmakten, där applicerar jag det här för första gången. Tyckte då att det var kul att börja med mitt eget gamla förband, där jag tjänstgjorde på 1990-talet. Den podden ligger ute nu.

Hur har responsen varit? Det har ju länge varit mer eller mindre tabu att tala om osäkerheten i samhället…

Podden har nog fyllt ett tomrum, som jag nämnde. Det finns väldigt många frågor kring medborgarnas säkerhet och trygghet som aldrig har ställts – än mindre besvarats – och som vi kan tala om. Massor med frågor väntar på att diskuteras och besvaras. Det är ju tanken med Trygghetspodden.

Christopher Jarnvall

 

Trygghetspodden kan höras här: https://trygghetspodden.se

Videor – bl a från Arméns Jägarbataljon – kan ses här: https://www.youtube.com/channel/UCSzTfiY7TIR-e-9oe24Gt1g/videos

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!