Öppnar för ny folkräkning – vi saknar koll på hundratusentals

Öppnar för ny folkräkning – vi saknar koll på hundratusentals

Moderaterna lägger fram ett förslag i riksdagen om en ny folkräkning och även Stefan Löfven kan tänka sig en, trots att S har varit tveksamma. Regeringen tycker ändå, att det vore bra att se hur många människor som bor i Sverige. Det skriver Expressen.

Annons

SD, KD, L och M förespråkar redan en ny folkräkning i Sverige för att komma till rätta med problem som folkbokföringsfusk och illegal invandring. Även tunga S-kommunalråd har argumenterat för detta.

Under onsdagens riksdagsdebatt lyfte Ulf Kristersson (M) återigen frågan, och hänvisade till uppgifterna om att Iraks försvarsminister har fått bostadsbidrag i Sverige samt att en uppsatt tjänsteman i Afghanistan har fått föräldrapenning.

Totalt uppskattas omkring 200.000 personer vara skrivna på felaktiga adresser.

”Det duger inte i ett land där bidrag och förmåner förutsätter att man bor här, och förväntas jobba och betala skatt här.” Det säger M-ledaren. Stefan Löfven (S) öppnade då för att diskutera frågan.

Under torsdagen lägger Moderaterna fram ett förslag i riksdagens skatteutskott om att genomföra en nationell folkräkning.

Höstbudgeten innehåller även en satsning på en folkräkning i problemområden, bekräftade Löfven senare vid en pressträff. Men han utesluter inte att fortsätta arbetet på nationell nivå.

Moderaterns uppskattar att 500 miljoner kronor behövs för att genomföra en nationell folkräkning nästa år. Skatteverket skall ansvara för arbetet i samarbete med polisen och SCB, enligt Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman.

Annons

Personer som inte deltar i folkräkningen riskerar att bli av med bidrag och andra välfärdsförmåner som kopplas till folkbokföringen, enligt förslaget. På så sätt kan myndigheterna identifiera misstänkta problem och vid behov genomföra fysiska besök.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!