Trump åter nominerad till Nobels fredspris

Trump åter nominerad till Nobels fredspris

USA:s president Donald Trump har nominerats till Nobels fredspris 2021. Detta med anledningen av sin medling mellan Israel och Förenade Arabemiraten, som ledde till ett fredsavtal. Det rapporterar ett flertal internationella media, bl a Foxnews.

Annons

Nomineringen har gjorts av en norsk stortingsledamot – Christian Tybring-Gjedde (Fremskrittspartiet) – med motiveringen att Trump har ”gjort mer för att försöka skapa fred mellan nationer än de flesta andra som är nominerade”.

Nomineringen motiveras också med att andra stater i Mellanöstern nu kan komma att följa Förenade Arabemiratens exempel. Det skulle kunna förvandla hela regionen till ett område av samarbete och framtidshopp, menar Tybring-Gjedde.

Nomineringen innehåller även referenser till Trumps försök att lösa konflikterna mellan Indien och Pakistan samt även den mellan Nord- och Sydkorea.

Donald Trump har även varit den förste presidenten på 40 år som inte har startat krig eller fört in USA i nya konflikter, något som motiverar nomineringen. Det menar den norske stortingsledamoten.

Han och en annan kollega i Stortinget nominerade Trump även 2018 med anledning av dennes framgångar som såg ut att lösa kärnvapenhotet från Nordkorea. Även Japans premiärminister nominerade Trump den gången – men fredspriset gick till en annan.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!