USA medlade fram ytterligare fredsavtal i Mellanöstern

USA medlade fram ytterligare fredsavtal i Mellanöstern

Israel och Bahrain har slutit ett fredsavtal. Uppgörelsen har medlats fram av USA och följer på förra månadens fredsavtal mellan Förenade arabemiraten och Israel. Det skriver TT och internationella media.

Annons

Beskedet om ett fredsavtal mellan Israel och Bahrain kom först från USA:s president Donald Trump på Twitter.

Strax därpå talade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till landets invånare: ”Medborgare i Israel, jag är rörd när jag nu kan säga att vi har nått ytterligare ett fredsavtal med ett arabland, Bahrain, i kväll.”

Netanyahu sade att relationerna med Bahrain skall ”normaliseras” och att diplomatiska kontakter skall upprättas, precis som Israel gjorde med Förenade arabemiraten efter uppgörelsen den 13 augusti.

I de båda uppgörelserna säger Israel, att man ställer in planerade annekteringar av det ockuperade Västbanken. Netanyahu har dock sagt, att planerna inte är helt skrinlagda.

Någon halvtimme efter utspelet kom reaktionerna från palestinierna, som omedelbart fördömde avtalet och karakteriserade det som ”ett hugg i ryggen” på det palestinska folket.

Även Iran visade sitt tydliga och ilskna missnöje med uppgörelsen. I ett utspel på Twitter skriver en representant för iranska UD – Hossein Amir-Abdollahian – att Bahrain ”borde lära av historien, i morgon kan det vara för sent”.

Bahrain blir det fjärde arablandet att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel, efter Egypten 1979, Jordanien 1994 och Förenade arabemiraten i augusti i år.

Annons

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi säger, att fredsfördraget är ”historiskt”.

”Jag hyllar detta viktiga steg med målet att nå stabilitet och fred i Mellanöstern, som kan leda till en rättvis och varaktig lösning för den palestinska saken.” Det skriver han på Twitter.

Det som nu sker på Arabiska halvön kan komma att påverka även Saudiarabien, som tidigare har varit avvaktande med ett närmande till Israel.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!