Kriminella nätverken dränerar bidragssystemet på våra skattepengar

Kriminella nätverken dränerar bidragssystemet på våra skattepengar

Släktbaserade kriminella nätverk dränerar de svenska välfärdssystemen på pengar. Flera av dem finns i Skåne och Halland. Det bekräftar polisen. Ett av de senaste målen för attackerna är Tillväxtverket, som i Coronatider har betalat ut miljardbelopp av skattebetalarnas pengar. Det skriver KvP/Expressen.

Annons

Den biträdande rikspolischefen Mats Löfving, även chef för nationella operativa avdelningen, NOA, sade, att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. Han menade, att de här individerna har kommit till Sverige enbart i syfte att organisera och systematisera kriminalitet.

Två städer i Skåne pekades ut – Malmö och Landskrona. Den lokala polisen vill inte gå på djupet och berätta vilka familjerna är, eller hur många personerna är till antalet.

”Men de här grupperingarna har funnits över tid. Människorna som ingår är ofta släkt med varandra och det skapas en väldig lojalitet i gruppen.” Det säger Tina Anderberg, polischef i Landskrona.

I polisregion väst, där Halland ingår, finns tolv släktbaserade kriminella nätverk. De finns i Halmstad, Falkenberg, Laholm och Kungsbacka, enligt polisen. Nätverken är multikriminella och av maffiakaraktär, enligt polisen.

Man ägnar sig åt stölder, narkotikabrott och våldsbrott. Men också bidragsbrott i vid omfattning.
Polisen anser att det är svårjobbade ärenden. Och det är besvärligt att få personer lagförda för brott.

I Malmö finns flera släktbaserade kriminella nätverk. ”En del av medlemmarna som ingår i nätverken har varit här i många år.” Det säger Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd.

De kriminella nätverken begår brott mot enskilda. Men de dränerar också välfärdssystemet på pengar.

Annons

Mats Löfving pekar på att dessa grupper arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar. Språngbrädan in i den här tillvaron är narkotikabrott, våldsbrott och utpressning.

Löfving beskriver också att det finns exempel på släkter som har tagit sig in i näringslivet, och även det politiska livet, för att kunna styra en kommun eller till och med Sverige.

”I den här kretsen av människor finns även mycket företag och legal verksamhet. För polisen är det försvårande omständigheter.” Det konstaterar Mats Karlsson. En rad exempel på brott har uppdagats genom åren. Som en röd tråd löper bidragsbrotten.

Under våren har polisen upptäckt attacker mot statliga Tillväxtverket, myndigheten som har betalat ut miljarder i permitteringsstöd under Coronapandemin.

Polisen menar, att det även finns gott om exempel av bidragsfusk kring statens tidigare subvention av elcyklar.

”I många fall betalas det ut jättemycket pengar. Men det finns alltjämt noll förmåga att kolla vart utbetalningarna går.” Det säger Mats Karlsson, som  tycker att det finns en naivitet hos beslutsfattarna.

Han avslutar: ”Det borde finnas en utbetalningsmyndighet som kontrollerar och samkör bidragen så bedragarna stoppas. När polisen får anmälan är det ofta för sent att göra något.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!