Hur tänkte Ulf Kristersson regera – egentligen…?

Hur tänkte Ulf Kristersson regera – egentligen…?

Hur tänker moderatledaren Ulf Kristersson egentligen? Han vill – säger han – bilda regering efter 2022. Men bara med Kristdemokraterna. Sverigedemokraternas medverkan är inte aktuell, tydligen… Men vem skall då ge honom politisk majoritet i riksdagen?

Annons

I helgen meddelade SD:s partliledare Jimmie Åkesson, att han kan tänka sig att bli justitieminister i en konservativ regering efter nästa val. Åkesson vill även ha en partikamrat som håller koll på Finansdepartementet.

Det är väl ingen orimlig önskan att få medverka i en regering som man förväntas stödja. Kan man ju tycka. Men Ulf Kristersson var snabb att meddela att SD:s medverkan i en M-ledd regering efter 2022 inte är aktuell.

Nej, OK. Men hur tänkte Kristersson då?

Skall man göra som Socialdemokraterna har gjort med kommunisterna i alla år: Inteckna stöd från ett parti som bara förutsätts stödja ens regering i alla lägen? Ja, så har kanske Kristersson tänkt sig, men SD är nog inte benägna att snällt ställa upp på det.

Eller tänkte Kristersson att han skull mörka regeringssamarbetet med SD tills det står klart att M, KD och SD får en majoritet av platserna i riksdagen? Därefter sätter man sig i regeringsförhandlingar. Ja, så har Kristersson möjligen tänkt. Det kanske fungerar.

Moderaterna har en stor liberal flygel som Ulf Kristersson inte vill vara utan. Det finns en risk, att den faller av till Centern eller Liberalerna om det blir alltför uppenbart att Moderaterna tänker sätta sig i regering med SD. För dessa liberaler går gränsen förmodligen vid Ebba Busch och KD…

Ulf Kristersson kanske tänker sig att vara taktisk och vänta med att ”outa” SD:s medverkan så länge som möjligt. Det kanske är taktiskt, men knappast strategiskt. Folk vill veta hur alternativen ser ut och vad de röstar på. Ulf Kristerssons track record som regeringsbildare är heller  inte det bästa.

Annons

Det har varit mycket snack och litet verkstad. Och även moderata kommunalråd ute i landet – som Staffanstorps Christian Sonesson – efterlyser klara besked om hur en regeringen skall bildas.

Det gör förstås väljarna också. För dem som förra valet lade rösten på Moderaterna och trodde att de – med en tydligt icke socialistisk majoritet i riksdagen – skulle bilda regering, är förmodligen inte M-alternativet längre så lockande. Om Kristersson tänker fortsätta att släntra runt i opposition.

Så, Kristersson: Måla inte in partiet i ett hörn som gjordes både 2014 och 2018. Håll dörrarna öppna till de vettiga regeringsalternativ som finns! Det vill väljarna!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!