Sjuksköterskor bespottas

Sjuksköterskor bespottas

I takt med att Coronasmittan sprider sig har attacker mot sjuksköterskor ökat. De angrips och bespottas. Det skriver TT och Expressen.

Annons

Annette Kennedy, ordförande för ICN, uppger att de blir angripna och spottade på, skriver TT.
– Det är ganska vanligt, säger hon till nyhetsbyrån.

Annette Kennedy, ordförande för internationella sjuksköterskeorganisationen ICN som företräder 20 miljoner sjuksköterskor runtom i världen, berättar om angreppen mot sjuksköterskor.

”De spottar och angriper sjuksköterskor på ett våldsamt fysiskt sätt i länder över hela världen. Vi har sett det i Afrika, Latinamerika, Europa och Nordamerika. Det är ganska vanligt.”

Förklaringen bakom attackerna ligger delvis i desinformation om att sjuksköterskor sprider smittan. Att sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal attackeras under en pandemi är heller inget nytt fenomen.

”Det har förekommit mest när antalet smittade och döda i covid-19 ökat. Jag tror att det beror på att folk är rädda och får felaktig information om att sjuksköterskor sprider viruset.” Det säger Anette Kennedy.

Hon varnar nu för att den hårda arbetsbelastningen, kombinerat med deras personliga upplevelser kan leda till utbrändhet, ångest, depression och kronisk sjukdom.

”Alla i frontlinjen är trötta. De har arbetat långa pass och upplevt många traumatiska situationer, speciellt de som varit nära många som har dött. Det är sjuksköterskorna som har hållit handen när patienterna gått bort” Det säger Kennedy.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!